Kebaikan Kopi Mineral Garam BuluhKandungan utama Kopi Mineral
  • Bijian kopi Robusta
  • Garam Buluh Organik semulajadi Korea
  • Magnesium

 
Apakah itu magnesium?

Magnesium adalah mineral yang paling berlimpah keempat dalam tubuh dan sangat penting untuk kesihatan yang baik. Sekitar 50% dari total tubuh magnesium ditemukan dalam tulang. Sisi lain
terutama ditemukan di dalam sel jaringan tubuh dan organ. Hanya 1% dari magnesium ditemukandalam darah, tetapi tubuh bekerja sangat keras untuk menjaga kadar magnesium konstan.

Magnesium diperlukan untuk lebih dari 300 reaksi biokimia dalam tubuh. Ini membantu menjagaotot dan fungsi saraf, menjaga irama jantung stabil, mendukung sistem kekebalan tubuh yang sehat, dan menjaga tulang yang kuat. Magnesium juga membantu mengatur tingkat gula darah, meningkatkan tekanan darah sudah normal dan diketahui terlibat dalam metabolisme energi dan sintesis protein [2-3]. Ada sebuah peningkatan minat peran magnesium dalam mencegah dan mengelola gangguan seperti hipertensi, penyakit jantung, dan diabetes. Magnesium makanan diserap di usus kecil. Magnesium diekskresikan melalui ginjal.


* Untuk pengetahuan semua,mineral coffee ini terdiri dari sumber magnesium yang mencukupi untuk tubuh badan kita.dalam erti kata lain,kita minum mineral coffee ini bukan sekadar untuk sedap mulut, tapi juga untuk kesihatan badan kita.Mineral coffee sesuai untuk:
1) Pesakit darah tinggi - membantu mengawal tekanan darah supaya lebih stabil. Ini dikongsikan oleh seorang pesakit darah tinggi yang menyemak tekanan darah beliau sebelum dan seminggu selepas minum mineral coffee. Mineral coffee bertindak sebagai agen penenang bagi kita.

2) Pesakit imsomnia - kebiasaannya pesakit imsomnia ini antara lain masalahnya ialah kerana kalsium tidak diserap dengan baik oleh badannya, maka badan mereka masih cergas dan tidak tenang untuk proses tidur. Kandungan Magnesium di dalam Mineral Coffee tadi membantu penyerapan kalsium berjalan dengan lebih baik, seterusnya badan akan beransur tenang dan dapat tidur dengan baik.

3) Pesakit migrain - pada sesiapa yang biasa menghadapi migrain ketika berpuasa, boleh minum mineral coffee ketika sahur. Elemen Garam Buluh tadi akan membantu melancarkan perjalanan darah dan mengelakkan migrain dan sakit kepala lain.

4) Pesakit kencing manis - Garam Buluh  tadi membantu dalam menyeimbangkan gula dalam darah dengan adanya chlorogenic acid tadi.  Pesakit juga harus mengambilkira segi nasihat doktor.

5) Pesakit yang mempunyai HB rendah - Contohnya ibu mengandung yang mempunyai HB yang rendah boleh cuba minum mineral coffee. Magnesium di dalam mineral coffee juga boleh meningkatkan jumlah darah ke paras yang sihat.


Setengah orang tak suka dengan garam buluh dengan baunya yang kurang enak.. So ni adalah alternatifnya.. Minum kopi sambil tu boleh jaga kesihatan diri.
 
*sumber dr Syakirah Azmi 

Kelebihan kopi mineral

No comments:

Post a Comment

Entry Terbaru

360 Theravest Kecilkan Lengan Dengan Mudah

Selamat Hari Raya.. Maaf Zahir & Batin Macam mana Hari Raya tahun ni? Kalut² raya kate netizen..huhu betul jugakkan macam yana pun kalut...