Premium Beautiful : Stretch Marks aka Rekahan Kulit

 

Setiap kali mengandung ini lah perkara yang paling dirisaukan oleh setiap wanita...
STRETCH MARKS!!!! 


Rekahan kulit atau dikenali juga sebagai stretch mark merupakan parut kecil yang terjadi dipermukaan kulit akibat dari kesan regangan kulit. Kesan rekahan ini selalunya mencacatkan penampilan dan juga kelicinan kulit kerana ia kadang kala boleh kelihatan dengan jelas.

 Faktor yang menyebabkan stretchmark antaranya ialah kehamilan dan juga akibat daripada kegemukan dan kenaikan berat badan yang  cepat hingga menyebabkan kulit hilang keanjalannya.
Kesan rekahan kulit biasanya terjadi dibahagian perut (kebanyakkannya disebabkan oleh kehamilan), di buah dada, punggung, pinggul, paha dan ada juga yang mengalaminya dibahagian lengan.

Walaupun ada yang berjaya menghilangkan kesan regangan kulit, dan ada juga yang berjaya mengurangkan kesan rekahan itu dari terlalu menonjol di permukaan kulit, cara terbaik dan termurah adalah melalui pencegahan dari awal. Juga, menghilangkan tanda regangan atau strectmark ini tidak semudah mencegahnya dari berlaku.

Berikut adalah beberapa tips yang boleh Puan-puan amalkan bagi mengelak dari terjadinya stretchmark :
1. Sekiranya Puan bercadang untuk hamil, mulakan dari sekarang dengan cara menyapu losyen dibahagian perut, punggung dan paha. Tujuannya adalah untuk memberi kesan keanjalan dan kelembapan kepada kulit. Ini juga membantu mencegah kulit dari menjadi kering dan merekah akibat dari regangan yang dialami sewaktu didalam tempoh kehamilan nanti.

2. Seelok-eloknya gunakan losyen yang mengandungi minyak kelapa atau aloe vera. Juga losyen yang dibuat dari bahan semulajadi dan tidak mengeringkan kulit. Cara lain ialah dengan menyapu Bio Oil iaitu sejenis minyak yang digunakan untuk membantu mengurangkan kesan regangan. Bio Oil ini boleh didapati di farmasi dan kedai ubat.

3. Waktu terbaik untuk menyapu losyen ialah setiapkali selepas mandi agar kulit kelihatan lebih sihat, tegang dan juga untuk awet muda. Ye lah,kalau kulit kita sentiasa lembap dan anjal, pasti lambat berkedut bukan?
 
4. Elakkan pengambilan minuman berkafein dan beralkohol yang boleh menyebabkan kulit menjadi kering. Sebaliknya, gantikan dengan air mineral bagi membantu melembabkan kulit.
 
5. Banyakkan mengambil buah-buahan, air masak, minuman yogurt dan susu segar agar tubuh mendapat bekalan air yang cukup.

6. Amalkan meminum 1 sachet BBplus Collegen setiap hari. kulit yang merekah kan menjadi pudar dan sekata seperti kulit sebelumnya.

7. Pemakaian Korset Premium Beautiful setiap hari selama 8 jam juga membantu kulit dari merekah dan memberikan tubuh badan yang cantik dan sihat.


Berkaitan Premium Beautiful dan BBplus Collegen

[Ask me how] 
0106273397
Liyana Tahar

No comments:

Post a Comment

Entry Terbaru

360 Theravest Kecilkan Lengan Dengan Mudah

Selamat Hari Raya.. Maaf Zahir & Batin Macam mana Hari Raya tahun ni? Kalut² raya kate netizen..huhu betul jugakkan macam yana pun kalut...