11 September 2014

Pantang larang semasa terkena Chicken Pox?


Sepanjang kene chickenpox ni Yana banyak dapat nasihat tentang pantang larang masa kene chickenpox.
 
Dari segi bidang perubatan, tiada pantang larang dari segi makan atau sebagainya. Cuma, jangan sekali-kali tidak mandi tau.

Pantang dibuat (maknanya jangan dibuat yer)

a) Jangan kene hujan
b) Jangan makan daging dan ayam (ayam yana makan jer)
c) Jangan menumis dalam rumah (nanti kulit melepuh dan miang)
d) Jangan bergaduh atau memarahi orang yang terkena chicken pox.
e)Jangan makan makanan bergoreng atau berminyak. 
(KICAP jangan dimakan nanti parut jadi hitam)
f) Jangan menggaru, kalu gatal tahan je la.

Ada ubat tak untuk Chicken Pox?

Doktor biasanya akan memberikan ubat demam (PARACETAMOL 650) dan ubat gatal (CALAMINE LOTION) untuk disapu di badan.
 
 
 
 
huhuhuhuhu,
mom to be with chickenpox
 
 

Entry Terbaru

TRIAL PACK GLOWING RAYA

Julung-julung kalinya Yana buat  TRIAL PACK  untuk orang yang nak cuba dulu SCRUB ni... yer la kan ada yang risau kot tak serasi de...