12 September 2014

Pengalaman Ibu Hamil ke Pentas SM/SSM semasa Chickenpox

Assalamualaikum semua...

Yana nak share experience yana sepanjang bercuti dan MC kerana CHICKENPOX.
Hari pertama yana kene jangkitan ni sebenarnya pada hari Jumaat hari yana sampai di KL. Masa tu baru je check in The ZON, KL. Masuk bilik jer badan yana demam mengigil dan yana ambik keputusan untuk tidur berselimutkan BVSM. Untung yana bawak sekali BVSM sepanjang perjalanan yana ke KL. mana taknye ibu hamil 30 minggu berjalan jauh memang melenguhkan badan dan memenatkan tapi dengan adanya selimut BVSM semuanya tak terasa. Belakang yana bagai diurut-urut sampai terlena.
 

 
Hari kedua di KL, aktiviti pagi yana n keluarga cuma santai di bilik jer tapi time tu yana da perasan ade bintik merah macam jerawat tumbuh kat leher. Ingatkan cume jerawat tumbuh sebab alahan trimester ketiga jadi yana abaikan jer. Waktu tengahari yana dan keluarga bersiap2 nak ker PGRM, Kuala Lumpur  untuk award SM/SSM yana.

Sampai kat sane da siap daftar bagai sambil-sambil menunggu rakan kongsi dan mentor sampai yana ambil peluang mengabdikan gambar yana disana.



My 1st achievement RM20K in Top Leaders Circle. Terima kasih my mentor Safriza Azwani dan Salleha Roslan kerana sentiasa disisi dan memberi semangat tanpa henti.



Inilah sebahagian daripada rakan kongsi TLC yang mencapai tahap masing-masing.

(hari award ni nant yana sambung lagi yer...hehehe)

Lepas selesai majlis anugerah yana terus balik hotel sebab masa ni badan da letih dan tak larat sangat. Tapi dalam masa yang sama memang menggembirakan hati yana seba yana sampai jugak ke pentas anugerah.

Sampai jer hotel yana terus cek rupenye badan yana makin banyak naik bintik-bintik merah. Yana tanya pandangan kakak yana die cakap macam kene chickenpox. so da start pantang telur ndan tak bagi kene hujan. Nak cari klinik mane la senang kat KL kan...pulak tu nak cari yang panel lagila tak nampak jalan. Malam tu lepas jupe kawan yana ambik peluang tidur berselimutkan BVSM untuk tenaga dan badan yana memang keluarkan peluh. Demam pun mula kebah sikit dari sebelumnya. 

Last day di KL, Yana dapat berita mak masuk wad so buat keputusan terus balik Terengganu lepas check out. Tak sempat nak berjalan-jalan ke IKEA pun walhal tempat tu lah yana akan pegi setiap kali ke KL. Lagipun badan yana pun da tak larat.

Sepanjang perjalanan pulang, Yana lapik tempat duduk yana dengan waist nipper Premium Beautiful untuk mengelakkan punggung 'crem' sebab duduk lama dalam kereta. Lebih kurang kul 7 malam yana sampai kat rumah ambil masa rehatkan diri dulu kemuadian baru la yana ke Klinik Keluarga untuk dapatkan rawatan. Kebetulan mak yana masuk KTS so senang la nak melawat bersebelahan jer.

Da consult doktor memang yana kene chicken pox hari ke-3 cume tak banyak keluar lagi time tu. Masa check tu demam yana 38.8'c tinggi untuk ibu hamil cam yana. Doktor buat ultrasound untuk kesan baby yan dan syukur alhamdulillah baby gerak aktif dan denyut jantung baby 137 normal macam biasa. Doktor beri yana Paracetamol 650 dan Calamine Lotion untuk tahan gatal . MC??? of course la dapat 3 hari. sekarang ni kira seminggu la yana tak bekerja sebab chickenpox ni.

Dua hari ni yana kene cek suhu badan kat klinik desa untuk pastikan baby dan yana tiada masalah. Sepanjang seminggu ni yana amalkan mandi dengan Sabun MARINE ESSENCE  BAR dan alhamdulillah luka cepat kering dan kulit pun makin lembap dan halus. Untuk parut-parut yang akan tinggal nanti yana akan amalkan minum BBplus Collegen setiap hari rawatan dari dalam untuk kulit yana.





Untung sangat-sangat bila mana yana boleh amalkan sendiri produk yang yana jual bila yana ada masalah seperti sekarang. Kini kulit muka yana da mula sembuh kecuali badan sebab baru lagi masuk tahap kedua jangkitan iaitu kulit melepuh dan bernanah serta rasa gatal yang amat.

Hopefully badan yana da sihat menjelang hujung minggu ni kalau tak terpaksa sambung MC lagi la.huhuhu

Sekian.... 



p/s: Pengalaman mengandung kali ni macam-macam yana lalui. Redha dan terima hakikat Allah menguji Yana sebab Allah tahu yana mampu hadapi dan banyak hikmah yang terjadi sehingga yana dapat restu suami untuk buat bisnes secara fulltime. Lepas pantang 2 bulan dan yana kene mula dari saat ni..

I love TLC!!!!
liyana


 

 

 


Entry Terbaru Yana

Mitos pasal korset Premium Beautiful

Pernah tak buat keputusan tanpa ambil kira pengalaman sendiri? Alaaa orang putih cakap "dont judge a book by its cover"...