28 February 2015

Taklimat FATCA dan GST for BSN staff

Sepanjang hari ni duk dengar taklimat pasal FATCA...apa tu FATCA??  Maksud panjang nyer Foreign Account Tax Compliance Act..Yer lebih kurang akta untuk warganegara asing nak buka akaun kat BSN...apa perlu buat dan kenapa..

Ikut polisi BSN kami tolak permohonan US citizan nak buka akaun kat BSN sebab nak kene declare income kat interpol dan US... untuk tidak menambahkan kerja dan memudahkan semua pihak kami membuat keputusan untuk menolak permohonan buka akaun semua produk terlibat..

Siap ade belaja case study lagi untuk clearkan FATCA ni...thanks to kak Awi sebab guide kitorang..
Lepas abis pasal FATCA masuk bab 'audit finding'...nampak bende ringan tapi bile satu2 masalah timbul memang teruk...dengar dan tanye pasal finding tu buat yana jd serun...
Last sesi pasal GST...gst??? Tak tau nak kate ape...mulai 1 April semuanya berubah..


Love,
yana


 

25 February 2015

Hati gembira dapat bantu wanita lain..

 Assalamualaikum uolls....
 Tau tak kenapa yana pilih buat bisnes online???
selain niat nak bantu keluarga yana berniat nak tolong wanita diluar sana yang ada masalah..

ni sebahagian dari wanita yang yana dah fittingkan PREMIUM BEAUTIFUL..

Tak tergambar perasaan yana bile da siap fitting PB kat customer..manis n happy sangat2 bile dapat bantu kaum wanita utk sihat dan cantik..
Agaknya ni la perasaan mentor2 yana setiap kali fitting client masing2..bile tengok insan lain happy sebab kami dapat membantu mereka..

Sebab utama kami sediakan perkhidmatan service  PB sebab nak kesihatan wanita terjamin dan kecantikan wanita terjaga.. yang da berkahwin suami makin sayang dan rumahtangga lagi harmoni..yang anak dara of course la untung utk masa depan sebab awal2 da ada kesedaran diri..

Harga PB bakal berubah dalam masa 3 hari...sempat lagi yang nak harga murah ngan yana... pm.or wapps yana k..yana nak bagi free gift sebelum PB NAIK HARGA!!!


www.liyanatahar.com


 

23 February 2015

Petua hilangkan kuning baby

Assalamualaikum semua pembaca blog yana...
 malam ni yana nak share pasal petua hilangkan kuning baby dalam tempoh berpantang...

baby yang lahir umumnya akan kene kuning @ jaundis selepas 2-3 hari lahir.

Sama macam dua2 anak yana yang kene kuning..
baby perempuan kuning akan cepat hilang berbanding baby lelaki
 ( itu doktor yg kate bukan yana pandai-pandai tau)
Masa anak sulung yana lahir yana pegi cek kuning selang dua hari kat Klinik Kesihatan Hiliran..

 beza ngan anak kedua selang sehari yana g cek kuning..
macam2 petua orang bagi yana cuba ada yg mujarab ade yang makin memburukkan keadaan..
Petua-petua kat bawah ni yana memang amalkan kat dua-dua anak yana..
1) Anggur Hitam - yana titis air anggur hitam dalam mulut anak yana setiap hari... bacaan kuning memang turun.
2) Mandikan dengan air agar-agar - yang ni yana dapat petua dari makcik yang yana jupe kt klinik time bawak Ajwad...agar2 makan tu yana rendam minimum 2 jam pastu yana mandikan sekali ngan agar2..(sepeket tu blh buat 3 kali) alhamdulillah bacaan makin menurun
3) Buah Kuning - yana cuba jugak mandikan Ajwad dengan air buah kuning (blh beli kat farmasi) tapi cara ni tak mujarab kat anak yana sebab bacaan makin tinggi.
4) Serbuk Mutiara - yang ni yana tak sempat cuba tapi kawan yana try kat anak die memang menjadi..masa tu kuning anak die da lebih 30 hari.
5) Waist Nipper PB - yana balut badan anak yana setiap masa dengan waist nipper PB nak2 waktu malam..badan anak akan berpeluh so toksin cepat keluar..
6) BVSM - yana tidurkan Ajwad atas BVSM setiap malam.. bacaan memang turun dan badan memang berpeluh
Cara-cara kat atas ni mungkin berbeza dengan anak masing-masing ade yg skong ade yang tak.. tapi tak salah mencuba kan ;)
Sebab yana tak sanggup tengok kaki anak2 kene cucuk setiap kali cek kuning.. memang la ade jer yang cek guna phototherapy jaundice tu tapi tak setepat ambik darah..

 alhamdulillah semua yang yana cuba ni berhasil kecuali buah kuning tu la..huhu
Hope apa yang yana share membantu para ibu n bapa yg tengah mencari petua hilangkan kuning baby...

 
Wasalam..

Lots of love,
Yana

ni gambar Ajwad dalam hari lagi...yana balut ngan Waist Nipper PB

22 February 2015

Pengalaman period lepas bersalin

Assalamualaikum semua....selamat malam... 
sambil-sambil korang tengok Mentor Legend tu yana nak share pengalaman yana 1st time period selepas bersalin...

Hari pertama datang period yana langsung tak sedar sebab tak rasa sakit nak senggugut ke lenguh pinggang ke moodswing ke tiba2 je darah keluar.. memang best pakai PB!!

Secondly, bile keluar darah beku sikit pun tak rasa sakit kat bahagian ari-ari yang mana sebelum ni bile nak keluar memang terguling la yana tak kemana..

Thirdly, darah period yang tak lama... 7 hari genap habis... biasa2 hari period yana mesti 8-10 hari baru bersih tapi alhamdulillah kali ni hari ke-7 da bersih..

Sepanjang period waistnipper PB memang yana pakai sepanjang hari tanggal tak tanggal time mandi n tidur jer... yana memang puas hati sangat jadi pemakai tegar PB.. inilah teman baik yana sepanjang waktu!!

Ada yang nak tau detail pasal PB blh je pm or wapps yana yer...0106273397..



                     Love,
                   Yana tahar

20 February 2015

Alhamdulillah...azam 2015 mula tercapai

Akhir tahun 2014 yana berazam agar Allah permudahkan jalan yana nak pegi kelas kat KL, buat kelas kat Terengganu dengan mentor yana.. nak PT rakan kongsi dan share bisnes dengan orang2 yang memerlukan.. alhamdulillah satu persatu Allah makbulkan doa yana.. moga Allah lapangkan lagi rezeki yana dan rakan kongsi semoga kami terus berjaya dan kaya untuk membangunkan ummah..

Start Januari 2015 aktiviti yana penuh jer..kalau hari kerja memang masa terhad sebab lepas.waktu pejabat baru yana all out untuk bisnes..hari minggu?? Tak risau nak rehat sebab masa ni la yana tumpu utk buat bisnes...

Penat??? Memang la penat tapi bile pikir masa depan anak-anak apa la salahnya yana berkorban 3 tahun ni untuk kesenangan 30 tahun akan datang..


[5 SET PB FOR CASH INSTALLMENT]


SET LIMITED siapa cepat die dapat

siapa yang patut pakai??

- nak kurus
- nak kahwin
- nak hamil
 - Senggugut
- cyst/fibriod
- keputihan
- obesiti
- badan bongkok
- slip disc
- asthma
- tiriod
- berpantang

Anda ada masalah seperti diatas?? Boleh hubungi yana untuk consultation dan free fitting..jangan segan silu tau..

Yana
0106273397
www.liyanatahar.com


Nak hamil tapi kitaran haid tak normal...


Hai semua..
Time kasih sebab sudi baca dan drop by kat blog Yana.. yana happy sangat2 bile ade yang sudi baca blog yana ni... hopefully one day kita boleh jupe face to face pulak yer..
yana nak tanye kat korang... 
Pernah tak kedatangan haid anda tak teratur??? selang sebulan atau setahun sekali?? 
Nak tentukan waktu subur pun macam susah kan yerla sebab haid tak teratur ni memang bermasalah bagi pasangan yang merancang nak dapatkan anak..
 Experience kawan yana ni...die da kawin selama setahun tapi masih tak hamil sebab period circulation tak normal.. 
solution pertama kene betulkan balik kitaran haid die.. alhamdulillah die berjumpa dengan premium Beautiful.. ni sharing ana bersama Premium Beautiful..


100% ORIGINAL TESTIMONI PREMIUM BEAUTIFUL


Setelah berkahwin saya mengalami period yang tidak teratur iaitu kitaran haid yang terlalu panjang. Pernah hampir 60 hari haid tidak datang. Bagi orang perempuan yang dah berkahwin, ianya amat merungsingkan. Mesti la kita tak sabar nak ada baby kan..bila period tidak teratur, nak kira waktu subur pun susah. Pada Feb 2013 saya mula memakai PREMIUM BEAUTIFUL sebab ianya direka bukan sahaja untuk kecantikan tapi juga untuk KESIHATAN..Kita ikhtiar pasti Allah permudahkan…


Alhamdullilah selepas 1 kali datang haid, masuk bulan ke2 April 2013 saya disahkan hamil dan baby Zahin telah lahir pada Dec 2013. Gembiranya saya bila PREMIUM BEAUTIFUL juga peneman saya ketika BERPANTANG. Hari ke-20 berpantang bentuk badan kembali seperti biasa. Dan semestinya pengalaman pertama saya untuk BREASTFEEDING sangat mengujakan..utk breastfeeding memerlukan posisi badan yang betul, kalau salah pasti sakit pinggang dan belakang badan. Betul kan?


Tapi saya gembira sebab PREMIUM BEAUTIFUL bersama saya sentiasa dan ianya pasti bersama saya hingga 20 tahun yang akan datang sebab PREMIUM BEAUTIFUL ada LIFETIME WARRANTY. Sekarang jadi SUPERMUMMY memang tersenyum selalu bila bersama PREMIUM BEAUTIFUL.. berkerja.... jaga anak… jaga suami.. uruskan rumah.. tanpa PREMIUM BEAUTIFUL confirm saya TUA kerana KEPENATAN.

Pn.Farhana - 30tahun


Ada yang nak hamil?? 
Kita ikhtiar dengan Premium Beautiful moga Allah permudahkan usaha kita..

Yana
0106273397


Kitaran haid tidak teratur pastinya menjadi igauan utama mereka yang inginkan kehadiran cahaya mata. Walaubagaimanapun, masalah ini turut mengganggu kestabilan emosi mereka yang belum berkahwin. Ada yang merasa seperti diri kurang sempurna kerana tidak datang 'bulan' seperti kaum hawa yang lainnya.

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin
Kitaran haid tidak teratur pastinya menjadi igauan utama mereka yang inginkan kehadiran cahaya mata. Walaubagaimanapun, masalah ini turut mengganggu kestabilan emosi mereka yang belum berkahwin. Ada yang merasa seperti diri kurang sempurna kerana tidak datang 'bulan' seperti kaum hawa yang lainnya. Hmm.. di Malaysia ini bukan masalah terpencil kot. Ramai di kalangan wanita Malaysia ni mengalami masalah kitaran hormon yang mengganggu kitaran haid normal mereka. It happens to me too!! Seingat saya, sy first period masa 16 yrs old. *Google* Yup agak lambat di situ.. Boleh dikatakan cycle period sy 3 bulan sekali. Ada yang kata normal sebab asalkan ia konsisten setiap 3 bulan, maknanya my period cycle adalah sebegitu. Betul ke teori ni? Bg sy empunya badan ni masih rasa tak normal sebab haid sepatutnya datang setiap bulan..hehe :) Selepas kahwin, kitaran tetap sama. Awal-awal perkahwinan tak stress sangat fikir soal anak. Suami pun jenis tak kisah, kalau ada rezeki cepatlah dapat anak kan. Tapi bila di pertengahan usia rumahtangga tu, dah mula fikir macam2. Mulalah nak risau ngan period yang mcm Chipsmore ni kan. hehe.. Masa tu belum berkenalan dengan produk Shaklee ni. Walaubagaimanapun, belum sempat jumpa doc untuk check masalah kesihatan, kami dikhabarkan berita gembira. Awal januari 2012, sy hamil 5 minggu. Alhamdulillah. Seingat sy, sy amalkan pengambilan asid folik secara ekslusif selama 1 bulan. Sedikit sebanyak ia membantu, dengan izin Allah. Bila hamil, masalah lain pula yang datang bila tak tahu tarikh last period. Bukan tak ingat, cuma takleh pakai untuk kira tarikh jangkaan bersalin tu. Terpaksalah ulang alik ke klinik O&G jumpe pakar. Pakej dengan darah tinggi, GDM. Semua ada.. huhu.. haru biru So, sejak saat itu sy tekad nak amalkan gaya hidup sihat. Kegemukan memang satu faktor utama kenapa berlakunya gangguan kitaran haid di kalangan wanita. Mahu atau tidak, kena turunkan berat badan kalau nak ia kembali normal. Walaubagaimanapun, tetap kena consult pakar sakit puan untuk mengetahui masalah sebenar masalah tersebut. Menurut sumber dari web healthy by nature , antara sebab-sebab haid tidak teratur adalah:- Pertambahan atau penggurangan berat badan yang mendadak Terlebih bersenam Pemakanan tidak sihat (atau diet yang terlalu tinggi dalam karbohidrat) Merokok Penggunaan dadah Penggambilan kafein yang tinggi Pengambilan alkohol secara berlebihan (mengganggu fungsi hati dalam metabolisma estrogen dan progesteron) masalah dalam pemakanan (eating disorder) tekanan yang meningkat Sindrom ovari polisistik (PCOS) Rahim tidak normal (fibroid / sista / polip / endometriosis) Ketidakseimbangan hormon ubat-ubatan kimoterapi Baru-baru ini melahirkan anak, keguguran, atau D & C Breastfeeding APAKAH YANG BOLEH MEMBANTU? Satu cara untuk mendapatkan kitaran haid yang teratur, adalah dengan menstabilkan hormon tubuh badan. Tubuh badan sebenarnya mempunyai keupayaan yang luar biasa untuk mengimbangi sendiri. Apa yang diperlukan adalah pemakanan yang seimbang dan lengkap. Makanan tambahan yang digariskan di bawah adalah beberapa supplemen yang memastikan badan anda mempunyai semua nutrien yang diperlukan. Adalah lebih baik untuk menggambilnya dengan konsisten selama lebih dari 3 bulan kerana supplemen tidak bertindak dalam satu malam sahaja. Multivitamin – Vitamin asas yang penting untuk semua. Pengambilan multivitamin akan memastikan diet harian anda adalah cukup dan lengkap. Vitamin B complex- Untuk menangani kesan-kesan stress (yang mana salah satu penyebab haid yang tidak teratur), cuba amalkan vitamin b complex. Vitamin ini kerap dipanggil vitamin anti-stress kerana nutrisi ini digunakan oleh tubuh badan dalam memperbaiki kerosakan apabila dalam keadaan stress. Magnesium – Mineral ini telah dikelaskan sebagai ‘penenang semulajadi’, jadi ia adalah penting dalam diet sesiapa yang mengalami haid yang tidak teratur. Malah, sesiapa sahaja yang sentiasa sibuk akan mendapat manfaat daripada tambahan magnesium. Tekanan sering faktor dalam ketidakteraturan haid, dan mineral ini dapat membantu dalam keseimbangan gaya hidup yang tertekan. Antioksidan- antioksidan seperti vitamin A, C, E dan Sellenium membantu menghindarkan sel badan menjadi tidak normal. Seperti contoh sekiranya anda mempunyai masalah endometrial hyperplasia (penebalan dinding rahim), adalah baik untuk mencegah sel ini berkembang. Pencegahan adalah dengan mengambil vitamin antioksidan Sumber: bekamkl

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin
Kitaran haid tidak teratur pastinya menjadi igauan utama mereka yang inginkan kehadiran cahaya mata. Walaubagaimanapun, masalah ini turut mengganggu kestabilan emosi mereka yang belum berkahwin. Ada yang merasa seperti diri kurang sempurna kerana tidak datang 'bulan' seperti kaum hawa yang lainnya. Hmm.. di Malaysia ini bukan masalah terpencil kot. Ramai di kalangan wanita Malaysia ni mengalami masalah kitaran hormon yang mengganggu kitaran haid normal mereka. It happens to me too!! Seingat saya, sy first period masa 16 yrs old. *Google* Yup agak lambat di situ.. Boleh dikatakan cycle period sy 3 bulan sekali. Ada yang kata normal sebab asalkan ia konsisten setiap 3 bulan, maknanya my period cycle adalah sebegitu. Betul ke teori ni? Bg sy empunya badan ni masih rasa tak normal sebab haid sepatutnya datang setiap bulan..hehe :) Selepas kahwin, kitaran tetap sama. Awal-awal perkahwinan tak stress sangat fikir soal anak. Suami pun jenis tak kisah, kalau ada rezeki cepatlah dapat anak kan. Tapi bila di pertengahan usia rumahtangga tu, dah mula fikir macam2. Mulalah nak risau ngan period yang mcm Chipsmore ni kan. hehe.. Masa tu belum berkenalan dengan produk Shaklee ni. Walaubagaimanapun, belum sempat jumpa doc untuk check masalah kesihatan, kami dikhabarkan berita gembira. Awal januari 2012, sy hamil 5 minggu. Alhamdulillah. Seingat sy, sy amalkan pengambilan asid folik secara ekslusif selama 1 bulan. Sedikit sebanyak ia membantu, dengan izin Allah. Bila hamil, masalah lain pula yang datang bila tak tahu tarikh last period. Bukan tak ingat, cuma takleh pakai untuk kira tarikh jangkaan bersalin tu. Terpaksalah ulang alik ke klinik O&G jumpe pakar. Pakej dengan darah tinggi, GDM. Semua ada.. huhu.. haru biru So, sejak saat itu sy tekad nak amalkan gaya hidup sihat. Kegemukan memang satu faktor utama kenapa berlakunya gangguan kitaran haid di kalangan wanita. Mahu atau tidak, kena turunkan berat badan kalau nak ia kembali normal. Walaubagaimanapun, tetap kena consult pakar sakit puan untuk mengetahui masalah sebenar masalah tersebut. Menurut sumber dari web healthy by nature , antara sebab-sebab haid tidak teratur adalah:- Pertambahan atau penggurangan berat badan yang mendadak Terlebih bersenam Pemakanan tidak sihat (atau diet yang terlalu tinggi dalam karbohidrat) Merokok Penggunaan dadah Penggambilan kafein yang tinggi Pengambilan alkohol secara berlebihan (mengganggu fungsi hati dalam metabolisma estrogen dan progesteron) masalah dalam pemakanan (eating disorder) tekanan yang meningkat Sindrom ovari polisistik (PCOS) Rahim tidak normal (fibroid / sista / polip / endometriosis) Ketidakseimbangan hormon ubat-ubatan kimoterapi Baru-baru ini melahirkan anak, keguguran, atau D & C Breastfeeding APAKAH YANG BOLEH MEMBANTU? Satu cara untuk mendapatkan kitaran haid yang teratur, adalah dengan menstabilkan hormon tubuh badan. Tubuh badan sebenarnya mempunyai keupayaan yang luar biasa untuk mengimbangi sendiri. Apa yang diperlukan adalah pemakanan yang seimbang dan lengkap. Makanan tambahan yang digariskan di bawah adalah beberapa supplemen yang memastikan badan anda mempunyai semua nutrien yang diperlukan. Adalah lebih baik untuk menggambilnya dengan konsisten selama lebih dari 3 bulan kerana supplemen tidak bertindak dalam satu malam sahaja. Multivitamin – Vitamin asas yang penting untuk semua. Pengambilan multivitamin akan memastikan diet harian anda adalah cukup dan lengkap. Vitamin B complex- Untuk menangani kesan-kesan stress (yang mana salah satu penyebab haid yang tidak teratur), cuba amalkan vitamin b complex. Vitamin ini kerap dipanggil vitamin anti-stress kerana nutrisi ini digunakan oleh tubuh badan dalam memperbaiki kerosakan apabila dalam keadaan stress. Magnesium – Mineral ini telah dikelaskan sebagai ‘penenang semulajadi’, jadi ia adalah penting dalam diet sesiapa yang mengalami haid yang tidak teratur. Malah, sesiapa sahaja yang sentiasa sibuk akan mendapat manfaat daripada tambahan magnesium. Tekanan sering faktor dalam ketidakteraturan haid, dan mineral ini dapat membantu dalam keseimbangan gaya hidup yang tertekan. Antioksidan- antioksidan seperti vitamin A, C, E dan Sellenium membantu menghindarkan sel badan menjadi tidak normal. Seperti contoh sekiranya anda mempunyai masalah endometrial hyperplasia (penebalan dinding rahim), adalah baik untuk mencegah sel ini berkembang. Pencegahan adalah dengan mengambil vitamin antioksidan Sumber: bekamkl

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin

PENGEDAR RANGKAIAN SABUN MARINE ESSENCE  2015 DIPERLUKAN DI TERENGGANU dan KELANTAN


Berita baik untuk you all yang berminat untuk menjadi pengedar sabun marine essence. Yer you all, Pengedar Sabun Marine Essence Diperlukan di seluruh Negari diperlukan segera!  Espicially for orang Terengganu dan Kelantan:)



Kenapa Pengedar Sabun Marine Essence?


- 3 produk terlaris 

(sabun bar, shampoo dan body wash)


- Modal rendah


- Produk senang jual sebab fokus utama adalah untuk merawat penyakit kulit dan bau badan.


- Pasaran luas sebab target customer adalah semua golongan dari kanak-kanak sehingga dewasa.



and  tau tak population rakyat dekat Malaysia ni as of 2011 is 26 JUTA orang! Fuhhh ramaikan? And Yana percaya jumlah tu dah bertambah pada hujung tahun 2014 hari tu..



- Dedicated mentor is available untuk membantu you all menjadi usahawan online yang Berjaya walaupun anda hanya seorang surirumah! ☺



- 100% capital returned.



- Bisnes dijalankan menggunakan social media seperti Facebook, Instagram, Blog dan lain-lain. So, memang sangat sesuai untuk mereka yang masih bekerja :)



Best tak kalau setiap bulan, you all ada extra cash RM500-RM1,000 sebulan? Agak-agak you all nak buat apa kalau ada RM500 - RM1,000 sebulan? Rasanya banyak perkara yang extra cash ni boleh bantu..at least tak perlu nak sakit kepala fikir duit nursery, duit kereta, duit sewa rumah atau duit belanja dapur...betul tak? :)



               Kami SUDAH, anda bila lagi? :)



Jangan fikir lama-lama sangat sampai jadi ahli fikir you all :) Selagi tak cuba, selagi tu takkan tahu dan takkan merasa  apa yang Yana dah rasa :)



Jom grab peluang menjadi pengedar sabun Marine Essence SEKARANG!


Contact me via Whatsapps / Telegram  :


Loves xoxo,

Yana

0106273397

19 February 2015

Kelas free!! Refreshing class...topup ilmu

Kalau 14hb feb ari tu kelas TLC dengan jayanya dilaksanakan di Terengganu.. hari ni alhamdulillah giliran team KL pulak yang topup ilmu dari mentor tersayang.. ada yang sanggup turun dari Manjung, Perak sebab nak grab peluang yang ada..yana memang salute abis kat rakan kongsi ni..bile hati da fokus senang je nak buat..

Time cuti-cuti camni la aktiviti kitaorang lagi rancak bergerak sebab semua boleh berkumpul untuk serap ilmu percuma dari mentor..

Agak-agak korang la kan kalau keje kat opis nak ke kita pegi keje?? Mesti taknak kan!!! Walaupun berbayar OT.. sebab hari cuti hari bersama keluarga n nak berehat-rehat... tapi bagi team yana hari cuti memang sangat2 ditunggu sebab time ni la boleh all out buat bisnes.. nak jupe client..nak pegi kelas...nak update rakan kongsi...balik kampung jupe orang tua...hah!! Yang tu jangan lupe pulak yer...walau sekejap..tapi mak ayah yang da tau keje anak menantu die buat bisnes part time ni mesti paham situasi ni..macam yana dan suami la... nak siapkan projek Februari ni memang perlu korbankan masa n tenaga... da siap nant boleh rehat puas-puas..

Nak belajar free tak?? Nak ilmu jutawan tak?? 
Jom2 join kelas ngan yana dan kawan-kawan..

Jangan risau tau sebab kelas percuma..ilmu percuma memang kat luar sana takkan dapat..sebab sekarang semuanya bernilai..dengan TLC kami bimbing rakan kongsi sampai berjaya..


Wapps je yana kat no ni 0106273397..


Period datang tak sedar??? Pelik tapi benar!!

[PERIOD SELEPAS 4 BULAN]

Bile da lama tak datang period jadi konfius pulak time hari pertama darah keluar..bayangkan tengah turun tangga tetiba terasa something laju keluar..nasib baiklah pakai seluar hitam so tak nampak 'merah-merah' bile berjalan..

Dulu time nak period je mesti lenguh-lenguh pinggang...emosi terganggu...mod swing abis giler la..tapi kali ni dengan tak rasa sakit ape tak rasa nak marah orang ke ape tetiba je period datang...perasaan??? Memang happy sangat sebab yana tak lukakan perasaan orang lain setiap kali periad datang... kadang2 kita tak sedar cara dan perlakuan kita nak datang bulan tu melukakan hati orang yang tersayang..

Teringat time dulu-dulu hari pertama period darah keluar 1 pad pun tak penuh tapi kali ni keluar 3 kali tukar pun penuh je darah.. pulak tu datang period sikit-sikit dan tempoh panjang...

Pastu dulu time nak keluar darah ketul-ketul confirm sakit kat bahagian ari-ari sampai kene tuam dengan beg air panas tapi sekarang bile darah keluar ketul-ketul pun tak rasa..flow die cam biasa jer..

KENAPA MUDAH PERIOD??

Korset moden ni membantu yana dalam menangani masalah datang haid kali ni..
> Tak rasa sakit
> Tak rasa lenguh pinggang
> Badan tak berbau
> Tak payah nak tuam2 perut
> Tak ada senggugut
> Flow darah mudah
> Darah berketul-ketul keluar

Apa rahsianya???

Syukur alhamdulillah dari saat yana keguguran dulu.. pregnant... berpantang dan datang bulan korset yana pakai sangat-sangat membantu yana... 1 set korset merupakan one stop centre buat yana rawat masalah dalaman yana dan semestinya badan yana makin sihat dan cantik.. korset apa??

PREMIUM BEAUTIFUL teman baik sewaktu period!!
Berbaloi melabur untuk permulaan sebab yana sihat untuk sepanjang zaman...

Yana
0106273397

#periodtakteratur
#periodlancar
#darahberketul
#sengguguthilang
#datanghaid
#premiumbeautifulterengganu
#pbexpert
#awetmuda
#kesihatan

Sakit kepala yang amat...Migrain???

Salam semua pembaca blog yana...

Nak cerita sikit pasal aktiviti arini...ye la kan hari2 cuti ni nak-nak raya cina ni lagi la banyak program nak dibuat dan plan macam-macam... macam yana sendiri ari ni sebelum gerak balik kampung singgah umah pak sedara dulu kat Kuala Berang...

Dengan cuaca panas ni kepala mengantuk mudah jer terjangkit...hehe.. duk kat umah pak sedara sambil2 ziarah tue sempat la ukur-ukur badan mak sedara yana... suami nak hadiahkan utk isteri tersayang... bestkan dapat suami cam ni.. lagi best kalau isteri grab peluang nak sihat dan cantik dengan PB...tak perlu fikir panjang sebab kebahagiaan milik bersama...wahhh gitu..

Sampai je kat umah kepala start pening da sebab cuaca panas menyengat kepala.. baring dan terus tertidur kat atas umah..bile bangun je kepala masih lagi pening..migrain ker??? Oh tidak..

Lepas magrib turun dapur pegi bancuh kopi mineral..sambil minum tu sembang-sembang ngan kak ipar pasal premium beautiful... terus sihat dan kepala pening pun da hilang... aura bisnes ni memang lain sangat.. da berpeluang share pasal produk ngan orang lain tetiba jer jadi semangat..

Ade yang nak tahu bisnes ape yang best sangat yana buat tak sampai kepala pening pun boleh hilang?? Pekena kopi mineral secawan dan sembang bisnes.. settled..
Wapps yana yer.. yana suka share bisnes n bantu orang lain..

Yana
0106273397

15 February 2015

Bisnes sharing

Alhamdulillah semalam berjaya laksanankan kelas n sharing ilmu bersama2 team terengganu...
My mentor sanggup turun dari KL untuk sampaikan amanat kat team terengganu for  Bangkok Trip dan refresh pasal Premium Beautiful

13 February 2015

Personal coaching

Alhamdulillah syukur pada Allah berhasil dan selesai PT ngan Saf ari ni..
Macam2 idea n cara untuk Projek Februari ni..
Bisnes sharing n mentoring is the best one!!
Yana
0106273397

10 February 2015

Fitting!! Fitting!! Alhamdulillah rezeki Allah bagi..

Alhamdulillah arini dapat rezeki fitting customer yang muda-muda lagi dah berfikir tentang masa depan..

Katanya da macam-macam cara di buat untuk kurus tapi semuanya tak berhasil disebabkan badan besar kerana genetik dan metabolisme yang rendah menyukarkan penurunan berat badan serta-merta.. dari saat makan ubat sampai la sapu losyen panas semuanya tak menjadi malah memudharatkan pada kulit customer ni sebab mempunyai kulit sensitif..

Adik ni bagitau yana bermula sekarang da start kene jaga sebab nanti makin lama badan makin besar nak bergerak dan solat pun susah... die yakin dengan PB kerana medengar kisah kawannya yang telah memakai PB dan ianya merawat keputihan yang telah lama dialami.

Fikir nak badan sihat automatik badan cantik akan dimiliki!! Melabur hanya sekali tapi untung infinity...

P/s: Bakal usahawan yang komited dengan kerja dan sanggup diajar dan belajar digalakkan turut serta... semuanya diajar secara percuma!!!

Yana
0106273397

09 February 2015

Luahan anak sekecil Auni


Masih terngiang-ngiang di telinga ku ungkapan Auni sewaktu di hospital...tatkala nurse ajukan soalan kepada auni "adik nak balik tak? Kene cepat sembuh baru boleh balik rumah" auni sentiasa menggelengkan kepala..

Satu ketika aku bertanya pada auni..
Mama: kakak nak balik rumah tak?
Auni : tak nak balik mama
Mama: nape tak nak balik? Dok rindu kat adik ke? Abah? Tokki n tokma?
Auni : rindu tapi kalau kakak boleh balik mama kene keje..sian kakak.. mama tak yah la keje..mama buat la sabun mama tu..auni boleh teman mama..tolong mama anto sabun

Tulus n mulus nya kata2 dan alasan auni... sedih dan terkejut anak sekecil itu boleh memberikan alasan yang jarang sekali orang dewasa nak paham dan memahami...

InshaaAllah kakak..mama balik lewat keje sekarang ni sebab nak pastikan keluarga kita bebas hutang dan bebas masa.. 3 tahun ni mama struggle utk kukuhkan kewangan lepas ni mama boleh tumpukan masa utk anak2 dan family...sbb dengan berbisnes masa bekerja mama tentukan sendiri..

Time to free..freedom in future..
Masa ni orang tengok mama sibuk dengan urusan kerja hakiki dan bisnes..tapi ketahui la mama lakukan utk masa depan..

"Susah untuk 3 tahun sekarang tapi senang untuk 30 tahun akan datang"

Bayangkan anak sekecil auni mampu meluahkan perasaan ingin berada disamping keluarga setiap masa..kenapa kita orang dewasa malu nak akui bahawa keluarga adalah penting dari segalanya..

Yana da mula berusaha ke arah beas masa dengan keluarga..ANDA BAGAIMANA??

Yana
0106273397

07 February 2015

Keputihan?? Apa dan bagaimana??

Ade yang mengalami keputihan??? Apa itu keputihan?


Keputihan atau lelehan lendir berwarna putih, krim atau kelabu yang keluar daripada faraj wanita.


Jenis-jenis KEPUTIHAN.


               Self-check jenis-jenis keputihan anda



Apakah penyebab kepada KEPUTIHAN?


Faktor Kebersihan

Kebersihan di bahagian sulit wanita (faraj) perlu dijaga dengan baik agar jangkitan tidak berlaku.

Wanita sentiasa digalakan untuk mencuci bahagian sulit dengan air bersih dan memastikan ia kering selepas membuang air kecil dan selepas aktiviti seksual. Kelembapan pada bahagian faraj akan menggalakkan pertumbuhan dan jangkitan mikroorganisma seperti kulat dan bakteria.

Faktor Hormon

Gangguan keseimbangan hormon dalam tubuh boleh juga boleh menyebabkan seseorang wanita menghadapi penyakit kuputihan. Ketidakseimbangan hormon dalam darah disebabkan oleh beberapa perkara yang tersenarai di bawah:

Perembesan hormon estrogen iaitu hormon pembiakan pada wanita hamil membolehkan kulat lebih mudah melekat pada dinding faraj.Pengambilan ubat, khasnya antibiotik yang berlebihan untuk jangka masa yang panjang menyebabkan bakteria semula jadi pada bahagian faraj mati dan ini secara tidak langsung menyumbang kepada pertumbuhan microorganisma patogen seperti bakteria atau kulat.Wanita yang mengalami tekanan akibat daripada masalah peribadi atau gangguan emosi yang lain akan mempengaruhi aktiviti normal otak dalam mengkordinasikan penghasilan hormon yang seimbang. Pengambilan pil perancang keluarga atau pil pencegah kehamilan turut menyumbang kepada ketidakseimbangan hormon dalam darahFaktor Gaya Hidup

Gaya hidup seseorang wanita sangat mempengaruhi status kesihatan beliau. Wanita yang aktif dalam aktiviti seksual yang tidak sihat, misalnya melakukan aktiviti seks rambang dengan lebih daripada seorang pasangan lebih cenderung untuk mendapat pelbagai jangkitan pada bahagian faraj.

Faktor Kesihatan

Wanita yang menghadapi penyakit kencing manis, lebih mudah mendapat penyakit keputihan disebabkan oleh kandungan gula yang tinggi dalam rembesan faraj yang membolehkan pertumbuhan kulat yang banyak dan berkembang biak di bahagian faraj. Selain itu wanita yang mempunyai system daya tahan badan yang rendah atau terjejas seperti pesakit AIDS,atau barah, atau leukimia juga berhadapan dengan risiko yang tinggi untuk mendapat jangkitan faraj.


Bahaya Penyakit KEPUTIHAN

- Menyebabkan kemandulan.

- Kehamilan di luar Rahim dan pendarahan yang boleh membahayakan nyawa ibu dan bayi.

- Berpotensi menghidapi kanser rahim yang boleh membawa kematian.

- Jika antibody wanita itu rendah, jangkitan pada farah boleh membahayakan diri kita bila kuman tersebut memasuki saluran darah akibat aktiviti menggaru yang menghasilkan luka.



So, please you all jangan ambil mudah masalah keputihan yang you all hidapi.



Cara mencegah KEPUTIHAN



Mencegah adalah sentiasa lebih baik daripada mengubati. Pengetahuan dan kesedaran mengenai cara-cara menghindari penyakit keputihan adalah sangat penting kepada kaum wanita agar gaya hidup yang sihat dan selamat dapat diamalkan. Sebagai langkah pencegahan daripada penyakit keputihan, berikut adalah amalan-amalan yang disarankan kepada semua wanita:

Sentiasa memastikan bahagian faraj berada dalam keadaan bersih dan kering.Elakkan penggunaan pembersih faraj yang menganggu kestabilan PH atau menyebabkan kegatalan.Sentiasa menukar atau mengganti tuala wanita semasa menstruasi (haid).Gunakan pelapik seluar dalam (panty liner) pada saat yang diperlukan sahaja. Elakkan juga pemakaian seluar dalam yang ketat dan diperbuat daripada kain satin.Jangan menggunakan sebarang produk wangian seperti bedak atau ubat sembur pada bahagian faraj.Elakkan pengambilan ubat secara berterusan tanpa nasihat doktor.Kurangkan pengambilan makanan yang mempunyai kandungan gula yang tinggi.Amalkan gaya hidup sihat dengan mengelakkan aktiviti seks rambang atau hubungan kelamin dengan lebih daripada seorang.Elakkan kehadiran benda asing di dalam faraj seperti kondom yang tertinggal selepas aktiviti seks.Basuh bahagian sulit dengan air yang bersih dan buang air kecil selepas aktiviti seks.

Berjumpa dengan pegawai perubatan dengan segera dan melakukan pemeriksaan vagina jika terdapat sebarang tanda-tanda yang dinyatakan di atas.Melakukan apa-apa aktiviti yang menenangkan fikiran dan mengurangkan tekanan seperti melancong.Gunakan tuala wanita kesihatan yang berfungsi mengurangkan keputihan dan seterusnya menyihatkan bahagian miss V wanita seperti tuala wanita Bioseleza

Jom berBioseleza... mempunyai tenaga BV yang menarik keputihan..


wapps / telegram /we chat 0106283397



Yana
0106273397

TESTIMONIAL BIOSELEZA : DARAH HAID TAK LAGI BERKETUL 


Darah haid tak lagi berketul! Syukur Alhamdulillah bila Yana dapat testimonial bioseleza dari salah seorang pengguna bioseleza.

Testimonial Bioseleza : Darah Haid Tidak Berketul Lagi



Bila darah haid dah tak lagi berketul, itu petanda yang segala darah kotor mengalir keluar dengan lancer dari badan. Selain tu sebenarnya bila darah haid tak lagi berketul, ianya dapat kurangkan rasa senggugut waktu datang bulan :)


Jangan pandang mudah pada masalah darah haid yang berketul sebab kalau dibiarkan, ianya akan membawa kepada potensi mendapat fibroid...Jom tukar kepada bioseleza hari ini! :)


p/s :
Jangan lupa dapatkan set trial bioseleza aka 'SET I CARE' yang mengandungi 1 pack pantyliner, 1 pack day safe and 1 pack night safe pada harga RM69 sahaja! (tidak termasuk postage)


SMS/Whatsaap/Telegram:

010-6273397

Loves,
Yana

Entry Terbaru

Sweetality @ Pemanis Low Calorie

Assalamualaikum.. SWEETALITY?? PEMANIS GULA RENDAH KALORI!! Jom baca sikit pasal Sweetality ni.. Nak manis? Senyum sikit untuk ...