26 May 2015

Kisah Ngeri Bibik di Malaysia...


Pernah tak anda panggil bibik cleaner untuk cuci rumah? 

Mesti ade yang pernahkan.. sebab yana sendiri pernah panggil bibik cuci rumah secara harian.. Ok berapa bibik tu charge u all? Kalau yang yana pernah panggil, ade yang charge 3 jam RM 50 .. Tapi rasenya tu paling murahla.. Ade yang kate RM100, RM150.. 3 jam tau bukan 8 jam pun.. ade jugak yang pernah yana panggil Rm80 1 jam..

And pernah tak tanye, berapa rumah yang bibik tu boleh cuci dalam sehari? Rata-rata yang yana tanya, kadang-kadang 3 rumah, kadang-kadang sampai 5.. sehari!!

Bayangkan, rm100x5 rumah = RM500 sehari.. 
RM500x30 hari = RM 15,000 sebulan ke gaji bibik tu!!! Ya Allah ngeriii!!!

Gaji sapa tuu?? Bukan ke gaji Pengurus ataupun General Manager ke? 

Dahla makan, minum sepanjang cuci rumah yana da tanggung.. pergi balik majikan da hantar.. yang selebihnya siap ade ubat gigi, prepaid handphone pun majikan belikan! Yang mane kita pulak bekerja susah payah nak sara hidup anak-anak dan keluarga, kene tanggung semua tu.. Last-last nak hantar duit mak ayah kt kampung pun takda.. Bibik tu pulak boleh hantar duit bulat-bulat kat kampung.. 

Adakah kite deserve dapat income yang sama dengan bibik.. Tu kalau income rm15,000.. Rata-rata majoriti penduduk Malaysia income purata sekitar rm3000.. 

Haishh!! Macam mana tuu?

Agaknya kalau dulu Yana tak decide buat bisnes PB ni, maybe Yana pun jadi pening jugak nak fikir.. Tapi nasib baik bila buat bisnes ni Yana ade jugak income yang boleh cover expenses setiap bulan.. Tak berapa sakit hatila bile fikir gaji bibik tu tadi.. 

Syukur lah Allah kurniakan jalan bisnes PB ni kat Yana.. If not mesti Yana pun rasa tertindas.. Hishh..! 


korang yang nak buat side income macam yana pun boleh... side income tapi sekali dapat kalah income 3 bulan gaji..silap2 haribulan pengsan tengok bonus masuk akaun.. jangan risau kalau tak pandai sebab yana akan ajar satu-satu..

Yana
0106273397
TLC PB Expert

Entry Terbaru Yana

Event SM/SSM Ogos 2017

Salam semua... Selepas beberapa hari event berlalu baru arini berkesempatan update blog. Award kali ni ada 2 orang rakan kongsi yan...