22 September 2015

TLC Power Start Seminar



Inilah poskad yang yana terima dari TLC... sebab tempat terhad dan laku macam goreng pisang panas.

Salam semua.... da hampir sebulan baru sempat nak berblogging... ingat tak yang jumaat lepas yana ade pergi seminar kat hotel de Palma??? Haaa sebenarnya Top Leaders circle ade buat seminar untuk usahawan-usahawan mereka... alaaa kiranya nak polish skill dan topup ilmu masing- masing la..

Speaker-speaker aritu hebat-hebat semua sebab ilmu-ilmu diorang semuanya berdasarkan pengalaman...memang lain dari buku-buku yang kita biasa baca la...syokk sangat!!!

Topik 1 : 4 Exam by DDM Lynn Shukor

Hah??? Buat bisnes pun ade exam ker...alaaa tak nak la saya kak.. ade exam bagai.. malas da nak pikir pasal kertas exam semua ni..nak enjoy ker sekarang...
Heheehe...korang... yang 4 exam tu bukannya kene masuk dewan prekse jawab paper bagai...sebut jer 4 exam sebab dengan exam-exam ni la korang mampu berjaya dalam bisnes ni...

Exam pertama : naik pangkat
Exam kedua : award
Exam ketiga : car fund
Exam keempat : trip 

Bile lulus jer exam ni semua korang memang superb dan tergolong dalam orang-orang berjaya.. takpe la tak tahu pape pasal bisnes pun..yang penting kesungguhan korang nak berjaya lagi bermakna.. MODAL INSAN yang paling utama. 


Latar belakang kak Lynn ni die bukannya orang biasa-biasa tapi sebenarnya seorang CEO syarikat dan pemilik rangkaian Restoran Sari Ratu. Beliau masih lagi buat bisnes ni sebab katanya dengan buat bisnes eliau ada masa intuk happy dan dapat pergi oversea trip secara FREE.. tak payah keluarkan satu sen pun bile bercuti kecuali duit shopping..
  
Topik 2 : Premium Beautiful


FATIHA (SEBELAH KIRI)


Speaker kedua ni orangnya ayu jer.. namanya nur fatiha azaim
masa teha ceritakan pasal PB ni yana terasa macam diri ni kecil sangat.. sebab ilmu terasa masih lagi tak cukup..bile dengar rasa nak lagi dan lagi.. tak susah pun sebenarnya nak capai apa yang kita nak bile kita sendiri tahu apa yang kita NAK!!
ilmu PB tertalu luas..ilmu bisnes terlalu banyak sebab bisnes ni berdasarkan pengalaman. seperti pepatah lama " lain padang lain belalang..lain orang lain pengalaman" setiap kelas walaupun topik yang sama tapi ilmu sangat berbeza.. ilmu berdasarkan pandangan speaker yang mengalaminya sendiri.

Topik 3 : Cara Mudah Berniaga


Masa speaker kedua ni berucap yana sendiri ternganga dan terpukau cara die bercakap... Kak Zue seorang cikgu.. gaji seorang guru masih ta cukup dan paling sedih langsung takde future saving.. bile kak zue buat jer bisnes ni gaji 5 angka hasil bisnes memang buat semua orang sekelilingnya buka mata. beliau menceritakan macam mana buat bisnes PB ni jadi mudah dan fun. Sebab segala ilmu dan cara nak berbisnes top-top mentor dah ajar..tinggal nak pegi BUAT JER!!


Topik 4 : Power Close dan Follow Up



Speaker ni memang Yana salute giler..nampak jer ayu dan lembut tapi bila masuk bab berniaga die ni lah yang paling berani kedepan. Aisyah Zazuri bila bab follow up dan close rakan kongsi baru memang hebat. Memang banyak tips2 yang yana dapat hari tu..seminar yang paling bermakna pernah yana hadir. yang kat sebelelah tu suami aisyah..zulkarnain..kini pendorong dan penyokong kuat Aisyah 

Topik 5 : Social Media


Satu-satunya speaker lelaki iaitu Zulhilmi husband Farhana Ramli.. Ehh camne hubby boleh join bisnes jugak nih?? korang jangan lah pelik sangat sebab bisnes ni memang akan jadi bisnes family.. even memula setiap suami kononnya tak setuju tak suka semua tapi bile isteri pelan-pelan tunjukkan BUKTI dan kesungguhan.. hati suami akan tersentuh dan akan lebih memberi dorongan..
Dulunya Zul ni sanggup deactivated FB die sebab baginya online saja-saja takde gunanya...sehinggalah dia dan isteri bertemu dengan TLC.. officially Zul buat bisnes baru 3 bulan sebab terbakar dengan abang-abang sado yang lain.. lagi satu sebab die da sentiasa berada di majlis ilmu..jadi rase bersalah tu timbul bile tak dikongsi bersama..





TLC MASTER TRAINERS
MY MENTOR SAFRIZA AZWANI

MENTOR SALLEHA ROSLAN

NEXT CDM TO BE!!


PB EXPERTS POSE

AMBIK TEMPAT NAK BERGAMBAR...BAGI PELUANG KAT ABAM PHOTOGRAPHER CELAH SEKALI 



Entry Terbaru Yana

Mitos pasal korset Premium Beautiful

Pernah tak buat keputusan tanpa ambil kira pengalaman sendiri? Alaaa orang putih cakap "dont judge a book by its cover"...