27 June 2016

Bioleseza Terengganu : Kenapa Bioseleza?

Ramadhan Kareem..  tadi dah tanya pasal tarikh luput sekarang nak cerita kenapa perlu dapatkan dan pakai Bioselza sewaltu datang bulan.

Bioseleza Pad dirumus khas dengan bahan2 yang dapat membantu melegakan masalah berkaitan haid serta ketidakselesaan akibat haid. Dengan tambahan 8 kelebihan yang unik, Bioseleza memperbaiki kebersihan feminin serta menggalakkan perlindungan kesihatan yg optima sepanjang hari.

🌻ANTARA CIRI-CIRINYA🌻

PENYERAPAN YANG HANDAL

🌺Mengunakan lapisan penyerap yang setaraf lampin bayi yang dilulus oleh pertubuhan kesihatan sedunia.
🌺Tiada masalah resapan keluar atau kebocoran.
🌺Lapisan bawah yang membenarkan pengaliran udara.
🌺Kering dan selesa sepanjang penggunaan.
🌺Mengunakan pelekat yang selamat untuk mengunakan industri makanan dan bukannya pelekat biasa industri.

🌻BAHAN MENTAH UTAMA🌻

🌺Kapas bergred tinggi menjadikan permukaan tuala wanita lembut untuk memberikan keselesaan dan selamat d gunakan.

🌻LAPISAN REKA BENTUK YANG BERKUALITI TINGGI

🌻Lembut
🌻Selesa
🌻Kering
🌻Kalis bocor
🌻Tidak meresap
🌻Penyerapan yang handal...
🌻Membenarkan pengaliran udara..

Dah try pakai Bioseleza? Belum cuba belum tau kesannya.

Mahu cuba...😍😍😍 Sempena nak raya ni ada pakej promosi yang menjimatkan sehingga rm100++
Jangan pikir lama sangat yana risau nanti uolls terlepas peluang yang menjimatkan ni😍😍😍

Cepat ambik hp sekarang dan wapps "BIOSELEZA" ke no hp

👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇

010 627 3397
010 627 3397
010 627 3397

#PengedarDiperlukan

Bioseleza Terengganu: Pad bermutu tinggi dengan tenaga BV

Selamat malam semua.. 

Syukur alhamdulillah malam ni da terawih 23 bersamaan Ramadhan ke 22.. tak sangkakan sekejap je masa berlalu.. kita pun dah masuk fasa ke 3 Ramadhan.


Kali ni yana nak share something yang yana rasa ramai kakak & adik2 ambil mudah. Sanitary pad! Setiap bulan kita pakai bile tiba masanya kan?

Yana memang concern sangat bab kesihatan Miss V ni sebab ia bersangkut paut dengan peranakkan kita yang wanita ni. Peranakan kita ni takde spare part okay.

Kalau sakit jantung ada juga kebarangkalian orang derma. Kalau peranakan, apa biasa yg dinasihatkan pakar? BUANG! -__-

Sebab tu lah memang yana titik beratkan sangat bab ni.

Sebagai langkah pertama:
Bila balik rumah nanti, cuba tengok tarikh dikilangkan dan tarikh luput sanitary pad kita?
 Kenapa?
Ambil contoh buku latihan/tisu yang lama terletak kat rak. Bertukar warna kekuningankan?
 Kerana apa, kerana kulat. Macam tu lah diibaratkan pad yang takde tarikh luput. Entah dah berapa tahun punya stok kita main guna je.

So make sure balik ni check tarikh luput sanitary pad anda tau sebelum digunakan.

Bioseleza memang ada tarikh dikilangkan dan tarikh luput. Tak percaya? Tengok gambar kat bawah.


010 627 3397
Yana
Bioseleza Agent



#pengedardiperlukan
#bioselezamurah
#tlcterengganu
#topagentterengganu

24 June 2016

PREMIUM BEAUTIFUL TERENGGANU: Celgynic Gold @ Herba Maharaja

Assalamualaikum selamat berpuasa semuanya..

Terima kasih sebab sudi singgah blog yana yang tak seberapa ni.. Terima kasih sebab sudi baca info-info yang yana share ni untuk kebaikan semua.

Hari ni yana nak share kebaikan produk baru dari SHOM iaitu Celgynic Gold. Lebih dikenali sebagai Herba Maharaja kerana mempunyai 1001 khasiat untuk wanita dan lelaki.

Celgynic merupakan nutrien yang dihasilkan berasaskan sains perubatan zaman moden demi memenuhi keperluan nutrisi badan manusia. Ia adalah makanan kesihatan ideal yang menggabungkan penggunaan ramuan nutrisi semulajadi yang tanpa sebarang bahan tambahan iaitu kuning telur dan pelbagai herba yang bernilai, pemprosesan menerusi teknologi tinggi, dan penambahan dengan pelbagai jenis nutrien. Antaranya kaya dengan kuning telur, asid lemak, pelbagai jenis bahan mineral seperti zink, kalsium, fosforus dan 7 elemen lain yang diperlukan serta bahan aktif. Ramuan Celgynic berkesan untuk mencantikkan wajah, anti penuaan dan meningkatkan metabolisme badan.

Apakah itu lesitin yang terkandung dalam Celgynic?

Nutrien lesitin yang terkandung dalam Celgynic adalah diekstrak daripada kuning telur. Ia merupakan unsur penting dalam pembentukan membran sel badan manusia. Ia dapat memperbaiki, memperbaharui dan menstruktur semula membran sel terutamanya sel-sel otak, jantung, hati dan kelenjar, menjadikan sel seluruh badan lebih sihat. Ia juga dapat menurun dan menguraikan kolesterol dalam darah, melancarkan kapilari darah dan peredaran darah.

Adakah Celgynic dapat mengubati diabetes, tekanan darah tinggi dan kolesterol tinggi?

Celgynic kaya dengan lesitin. Lesitin mempunyai fungsi mengemulsi dan mengurai lemak, mengurangkan masa lemak berada di dinding dalaman saluran darah, menggalakkan kehilangan plak arterosklerosis. Menurut kajian yang dijalankan, kekurangan lesitin akan menyebabkan fungsi pankreas menurun, kegagalan merembes insulin yang mencukupi, mengakibatkan gula yang berlebihan berada dalam darah, dan seterusnya menyebabkan gula darah tinggi. Maka lesitin dapat membantu menyelaras gula darah, tekanan darah dan kolesterol badan.

Bolehkah Celgynic diganti dengan pengambilan sebiji telur kuning setiap hari?

Walaupun telur kuning kaya dengan lesitin, tetapi kandungan kolesterol dan lemak tak tepu di dalamnya juga sangat tinggi. Pengambilan yang terlalu banyak adalah tidak baik untuk kesihatan saluran darah jantung dan otak. Selain itu, Celgynic kaya dengan herba bernilai, dapat membekalkan pelbagai jenis unsur mineral dan unsur aktif untuk badan, dan amat bermanfaat untuk kesihatan.

Apakah cara pengambilan Celgynic?

Dua kali sehari selepas makan pagi dan malam, 4 hingga 6 biji setiap kali.

Siapakah yang perlu mengambil Celgynic?

Mereka yang mempunyai daya keimunan yang rendah, warga tua, pelupa serta mereka yang perlu menyelaras gula darah, tekanan darah dan kolesterol badan.

Siapakah yang tidak perlu mengambil Celgynic?

Kanak-kanak yang berumur 3 tahun dan ke bawah tidak dicadangkan untuk mengambil Celgynic.

Adakah Celgynic memperoleh kebenaran dan kelulusan Negara?

Celgynic telah memperolehi kelulusan daripada Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan dan Institut Pemeriksaan dan Penyeliaan Kebersihan Makanan China, boleh dijual secara sah di pasaran.

Apakah ramuan Celgynic Gold?

Celgynic Gold terdiri daripada rumusan kombinasi lecithin dan herba tradisional yang tidak ternilai khasiatnya iaitu Lingzhi, Kordisep, Goji Beri, Ginseng Amerika dan Duzhong.

No KKM Celgynic
MAL 10021962TCR


Kandungan isipadu Celgynic
230mg x 120 softgels

Pakar perunding kesihatan dan kecantikan SAHAJIDAH HAI-O
DSM Liyana Tahar
010- 627 3397




PREMIUM BEAUTIFUL TERENGGANU: Celgynic Gold @ Herba Maharaja

Assalamualaikum selamat berpuasa semuanya..

Terima kasih sebab sudi singgah blog yana yang tak seberapa ni.. Terima kasih sebab sudi baca info-info yang yana share ni untuk kebaikan semua.

Hari ni yana nak share kebaikan produk baru dari SHOM iaitu Celgynic Gold. Lebih dikenali sebagai Herba Maharaja kerana mempunyai 1001 khasiat untuk wanita dan lelaki.

Celgynic merupakan nutrien yang dihasilkan berasaskan sains perubatan zaman moden demi memenuhi keperluan nutrisi badan manusia. Ia adalah makanan kesihatan ideal yang menggabungkan penggunaan ramuan nutrisi semulajadi yang tanpa sebarang bahan tambahan iaitu kuning telur dan pelbagai herba yang bernilai, pemprosesan menerusi teknologi tinggi, dan penambahan dengan pelbagai jenis nutrien. Antaranya kaya dengan kuning telur, asid lemak, pelbagai jenis bahan mineral seperti zink, kalsium, fosforus dan 7 elemen lain yang diperlukan serta bahan aktif. Ramuan Celgynic berkesan untuk mencantikkan wajah, anti penuaan dan meningkatkan metabolisme badan.

Apakah itu lesitin yang terkandung dalam Celgynic?

Nutrien lesitin yang terkandung dalam Celgynic adalah diekstrak daripada kuning telur. Ia merupakan unsur penting dalam pembentukan membran sel badan manusia. Ia dapat memperbaiki, memperbaharui dan menstruktur semula membran sel terutamanya sel-sel otak, jantung, hati dan kelenjar, menjadikan sel seluruh badan lebih sihat. Ia juga dapat menurun dan menguraikan kolesterol dalam darah, melancarkan kapilari darah dan peredaran darah.

Adakah Celgynic dapat mengubati diabetes, tekanan darah tinggi dan kolesterol tinggi?

Celgynic kaya dengan lesitin. Lesitin mempunyai fungsi mengemulsi dan mengurai lemak, mengurangkan masa lemak berada di dinding dalaman saluran darah, menggalakkan kehilangan plak arterosklerosis. Menurut kajian yang dijalankan, kekurangan lesitin akan menyebabkan fungsi pankreas menurun, kegagalan merembes insulin yang mencukupi, mengakibatkan gula yang berlebihan berada dalam darah, dan seterusnya menyebabkan gula darah tinggi. Maka lesitin dapat membantu menyelaras gula darah, tekanan darah dan kolesterol badan.

Bolehkah Celgynic diganti dengan pengambilan sebiji telur kuning setiap hari?

Walaupun telur kuning kaya dengan lesitin, tetapi kandungan kolesterol dan lemak tak tepu di dalamnya juga sangat tinggi. Pengambilan yang terlalu banyak adalah tidak baik untuk kesihatan saluran darah jantung dan otak. Selain itu, Celgynic kaya dengan herba bernilai, dapat membekalkan pelbagai jenis unsur mineral dan unsur aktif untuk badan, dan amat bermanfaat untuk kesihatan.

Apakah cara pengambilan Celgynic?

Dua kali sehari selepas makan pagi dan malam, 4 hingga 6 biji setiap kali.

Siapakah yang perlu mengambil Celgynic?

Mereka yang mempunyai daya keimunan yang rendah, warga tua, pelupa serta mereka yang perlu menyelaras gula darah, tekanan darah dan kolesterol badan.

Siapakah yang tidak perlu mengambil Celgynic?

Kanak-kanak yang berumur 3 tahun dan ke bawah tidak dicadangkan untuk mengambil Celgynic.

Adakah Celgynic memperoleh kebenaran dan kelulusan Negara?

Celgynic telah memperolehi kelulusan daripada Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan dan Institut Pemeriksaan dan Penyeliaan Kebersihan Makanan China, boleh dijual secara sah di pasaran.

Apakah ramuan Celgynic Gold?

Celgynic Gold terdiri daripada rumusan kombinasi lecithin dan herba tradisional yang tidak ternilai khasiatnya iaitu Lingzhi, Kordisep, Goji Beri, Ginseng Amerika dan Duzhong.

No KKM Celgynic
MAL 10021962TCR


Kandungan isipadu Celgynic
230mg x 120 softgels

Pakar perunding kesihatan dan kecantikan SAHAJIDAH HAI-O
DSM Liyana Tahar
010- 627 3397




19 June 2016

PREMIUM BEAUTIFUL TERENGGANU: TESTIMONI PESAKIT SLIP DISC TERSEKSA 14 TAHUN

Instant shaping!!!

Pakai 5 minit jer terus nampak cutting dan badan lebih kemas.

Niat memula pakai PB sebab ada masalah SLIP DISC selama 14 tahun dan makin kronik selepas melahirkan anak ke 4.
"Akak dah buat physiotheraphy tapi tak menjadi.. masa pun terhad nak pergi hospital memandangkan akak bekerja.
Awal puasa aritu sakit belakang akak makin teruk bile nak bangun terpaksa suami tolong pegang dan bangunkan perlahan-lahan.. menangis akak masa tu teringat banyak lagi bende tak buat.. banyak matlamat tak tercapai.. akak minta pada Allah biarlah kesihatan akak baik.
Masa tu la akak terbaca pasal post yana bagitau PB boleh membantu pesakit slip disc.. akak dah abis banyak apasalhnya ikhtiar pakai PB..Sungguh bile pakai tu badan akak terasa grip,macam diurut-urut, selesa sangat pakai.. berbaloi beli PB"
Kak fiza
33 tahun, Paka

Syukur alhamdulillah yana dapat bantu orang yang mengalami masalah kesihatan.  Memang sesuai dengan reka bentuk PB yang dikhaskan untuk 70% kesihatan wanita.
Yang ada masalah kesihatan macam
✔senggugut
✔slip dics 
✔keputihan
✔perut buncit
✔cyst
✔fibriod
✔migrain
✔astma
✔peranakan jatuh
✔keguguran


Jangan segan silu contact yana tau. Wapps terus yana "PB" ke no hp dibawah

⬇⬇⬇⬇⬇⬇⬇⬇⬇⬇


010-627 3397
010-627 3397
010-627 3397


www.liyanatahar.com


PREMIUM BEAUTIFUL TERENGGANU: PESAKIT SLIP DISC MENGAKU MENYESAL PAKAI PB

Selamat malam... terawih malam ke-15 Ramadhan.. subhanallah...sekejap jer masa berlalu..

Yana nak share cerita pasal pesakit slip disc, Kak Nur, bekas pensyarah. Setahu yana punca kak nur kene slip disc sebab kak nir pernah accident beberapa tahun lepas. Masa tu kak nur dalam perjalan balik dari Muadzam ke Terengganu.

Masa sesi berkongsi cerita Kak nur ada juga kongsi simptom-simptom sakit slipped disc ni macam mana. Antaranya ialah:

✔sakit dan kebas separuh badan
✔sakit yang boleh dirasa dari bahagian tangan hingga ke kaki
✔sakit yang berlanjutan hingga ke malam
✔sakit yang berpanjangan dan semakin teruk selepas duduk atau berdiri lama
✔sakit apabila berjalan dalam jarak yang pendek sahaja
✔rasa lemah otot yang tak terkata

Kak Nur pernah cakap jangan pelik kalau tanya pesakit slipped disc cakap 'tak tahu nak cakap sakit macam mana tapi memang sakit.' Doktor pakar tulang Kak Nur pernah cakap 'slipped disc yang dah terkena sistem saraf, pesakit biasanya dari luaran nampak ok2 sahaja tapi bila mereka sakit, memang susah untuk kita faham macam mana sakitnya. Tak tahu nak describe sakitnya kat mana sebab leher ni banyak urat saraf dan sakit mereka ni memang datang tanpa dijangka.

Kak Nur pun ada kongsi healing process masa mula-mula Kak Nur pakai PREMIUM BEAUTIFUL ni. Jom ikuti perkongsian Kak Nur sendiri.

1st day: The moment I pakai 1 set PREMIUM BEAUTIFUL, leher I terus boleh berpaling ke kiri dan kanan berbanding dengan keadaan sebelum ini, yang menyukarkan I untuk berpaling.

2nd day: I langsung tak boleh bangun, terbaring sahaja. Pada mulanya risau juga, ingatkan ada masalah saraf lagi sebab I alami slipped disc yang sudah memberi kesan kepada sistem saraf I di leher.

3rd day: I dah boleh berjalan 1 shopping mall dari pagi sampai malam, dengan memakai PREMIUM BEAUTIFUL. Agak terkejut sebab sejak kemalangan kereta tu, I memang tak boleh aktif berjalan ke sana ke mari.

1st month: Masalah period I yang tak berhenti selama 6 tahun "hari-hari period for 6 years", Alhamdullilah dengan izin Allah jua, berhenti dan kembali normal seperti wanita-wanita lain.

1st 3 months: Berat badan I turun 10 KILO!!!

1st year: I dah boleh cuba-cuba untuk tidak pakai PREMIUM BEAUTIFUL for 2-3 days, untuk lihat samada I masih boleh aktif tanpa bergantung pada PREMIUM BEAUTIFUL atau tidak. Alhamdullilah, boleh. Walaupun just for 2-3 days, I bersyukur. Sebab before I pakai PREMIUM BEAUTIFUL, I langsung tak boleh aktif. Peha dah semakin mengecil itu yang paling best sebab I don't exercise. hehe...hey, I'm a woman too!

2nd year: from 2 to 3 days I boleh survive tanpa PREMIUM BEAUTIFUL, masuk tahun ke dua, I dah boleh survive without wearing it for a week, tanpa rasa sakit!

3rd year: I realized, I dah boleh bertahan tanpa pakai PREMIUM BEAUTIFUL for more than a month! Which means, I semakin pulih dari kesakitan slipped disc, sakit-sakit, lenguh-lenguh, kebas-kebas rasa macam electric shock totally GONE! and guess what? I just realized about this when I was at Gold Coast, Australia, semasa I nak naik my 4th roller coaster of the day! hahaha! yes, without PREMIUM BEAUTIFUL on my body!!!!! Hooray!!!!

4th year (2015): Alhamdullilah! Tiada lagi rasa kebas, electric shock, lenguh-lenguh, sakit-sakit otot FOR A LONG TIME. I yakin dengan PREMIUM BEAUTIFUL sebab ia mengembalikan semula LIFE I yang boleh selama ni hanya perlu duduk dalam rumah, tak boleh buat sebarang kerja berat langsung, dan yang paling best, usia dh 31 tahun, namun at the same time, PREMIUM BEAUTIFUL memberikan bentuk badan idaman I!!!!

Lastly, yana kongsi dengan you oulls gambar-gambar terbaru kak nur!!! Memang tak sangka Kak Nur dah sihat kembali. Semuanya dengan izin Allah Taala ^__^

PREMIUM BEAUTIFUL TERENGGANU: Cara merawat Slip Dics

Salam Ahad semua... selamat berpuasa Ramdhan 14 da kita hari ni...tak sangkakan..dah masuk fasa kedua Ramadhan..

Time kasih sudi singgah dan luangkan masa baca blog yana.. syukur alhamdulillah.
Yana nak share sikit Cara Rawatan Untuk Mengatasi Masalah Slip Disc. Kesakitan akibat slip disc mungkin berpanjangan jika tidak dirawat dengan sebaiknya. 7 cara berikut mungkin dapat membantu meredakan masalah berkaitan sakit tulang belakang:

#1 – Rehat secara tenang dan relaks
Cuba pelbagai posisi rehat yang boleh menurunkan kadar sakit belakang seminimumnya untuk merasai keselesaan yang sebaik mungkin. Kaedahnya seperti berbaring di atas lantai rata, berlapik tilam sederhana dengan bantal di kepala dan di bawah kaki. Atau boleh juga berbaring mengiring dengan bantal di antara celah kaki. Ia begitu subjektif, tetapi boleh juga mencuba kaedah yang lain bergantung kepada keselesaan anda. Yang penting, jangan berada pada satu-satu posisi dalam masa yang lama.

#2 – Berjalan kaki sedekat boleh
Pergerakan mungkin membantu mengurangkan rasa sakit. Ambil sedikit masa antara 10 hingga 20 minit) berjalan di atas permukaan rata (tidak curam, mendaki atau bertangga). Ulangi untuk setiap 2 atau 3 jam sekali. Berjalan dalam jarak yang pendek sudah memadai supaya kesakitan boleh dikawal dan tidak timbul masalah sakit kaki.

#3 – Ambil ubat jika perlu
Selepas pemeriksaan doktor, pesakit kebiasaannya disarankan untuk berehat, menghadkan aktiviti dan diberi preskripsi ubat tertentu. Sakit belakang bukan masalah yang kecil, patuhi preskripsi ubat yang diberikan dan ambil ikut dos dan masa yang ditetapkan. Sekurang-kurangnya ia membantu mengurangkan peritnya kesakitan tulang belakang yang bukan main calang-calang rasa sakitnya.

#4 – Cuba terapi haba atau ais
Kaedah ini tidaklah mendapat pembuktian secara klinikal akan keberkesanannya. Cuma boleh dicuba sama ada boleh membantu mengurangkan kesakitan akibat slip dics.
Gunakan heating pad dengan suhu sederhana. Tekap atau balut pada bahagian yang sakit sekitar 15 ke 20 minit dan lakukannya 2 atau 3 jam sekali.
Amalkan mandian air suam atau mandi dengan pancuran air hangat sekali sekala.
Guna balutan haba pakai buang yang boleh bertahan lama sehingga 8 jam atau lebih.
Guna pek ais bahagian yang sakit sekitar 10 ke 15 minit.
Atau boleh juga guna seketul ais sederhana besar atau sayur sejuk beku yang dibalut dalam tuala nipis. Lakukannya untuk 2 hingga 3 jam sekali.

#5 – Terapi fizikal
Apabila pergerakan terbatas dalam had tertentu, terapi fizikal boleh membantu. Kaedah ini boleh dilakukan sama ada di klinik, hospital, rumah dengan bantuan oleh pakar terapi fizikal. Kebiasaannya dimulakan dengan kaedah mengurangkan kesakitan dan bengkak, kemudian kepada sesi memperbaiki fleksibiliti, koordinasi, kekuatan dan ketahanan. Mungkin memerlukan beberapa kaedah senaman dalam program terapi ini.

#6 – Pembedahan tulang belakang
Nisbahnya berlaku kepada 1 daripada 10 pesakit slip disc. Rasanya sedikit ngeri. Tetapi mungkin pilihan terbaik apabila kerosakan saraf atau kesakitan menjadi semakin kronik atau gagal sembuh sekurang-kurangnya selepas 4 minggu kaedah rawatan lain.

#7 – Pengambilan suplemen untuk tulang belakang
Merujuk kepada laman livestrong.com, terdapat beberapa suplemen yang boleh membantu memperbaiki kerosakan tisu akibat masalah slip disc.

#8 - PEMAKAIAN PREMIUM BEAUTIFUL
Memakai Korset Premium Beautiful merupakan cara yang paling SELAMAT dan menjimatkan duit. Ini terbukti dengan dengan pengiktirafan oleh pakar tulang belakang. Premium Beautiful menyokong tulang belakang sepaya sentiasa dalam keadaan yang baik dan selesa.

Untuk free fitting boleh contact Yana 0106273397. Yana akan detailkan berkaitan PB dan guide cara-cara pakai dengan betul.


P/s: Later on yana share testimoni pesakit Slip Disc yang yana kenal. Kak Nur, Kak Hafiza dan Shimah Simz


Loves,
Liyana Tahar
PB Expert Terengganu

18 June 2016

PREMIUM BEAUTIFUL TERENGGANU: SLIP DISC MEMBAHAYAKAN!

Salam semua..

Rindunya nak berblogging setiap hari..ada yang tertunggu-tunggu post dari yana tak?? Alhamdulillah...ada yer...hihihi... terima kasih banyak-banyak tau sebab sudi singgah blog yana. Hopefully blog yana dapat bantu uolls dari segi info dan jawapannya.

Pagi ni yana nak share pasal SLIP DISC. Apa yang uolls tau pasal Slip Disc?? Macam yana bile sebut jer slip dics mesti terpikir masalah tulang belakang.. tak boleh nak berjalan..kaki tak sama panjang.. sakit menyucuk antara tulang belakang.. badan bongkok...duduk melengkung.. angkat benda berat.. hmmm banyak jugaklah orang yang ada masalah ni kan.. paling kritikal bile pesakit ni terpaksa buat treatment phisiotherapy sehingga berakhir dengan pembedahan.

APA ITU SLIP DISC???

Slipped Disc adalah satu istilah yang digunakan dalam dunia perubatan terhadap kecederaan yang biasa berlaku terhadap tulang belakang. Secara ringkasnya ‘Slipped Disc’ bermaksud disc pada tulang belakang  terbonjol atau tergelongsor keluar sehingga menekan urat saraf pada saraf tunjang. Selain ‘slipped disc’, gejala ini juga dipanggil ‘Herniated Disc’, Ruptured Disc’ atau PID (Prolapsed Intervetebral Disc).

Adakah Slip Disc hanya berlaku pada tulang belakang kawasan pinggang sahaja? Tidak, kebanyakkan kes juga berlaku pada pangkal tulang belakang di leher.

Banyak faktor yang menyimbang kearah sakit belakang ni..antaranya

Faktor Mekanikal : Postur badan yang tidak betul mungkin semasa melakukan kerja-kerja kasar, mengangkat benda-benda berat, bersukan atau berat badan berlebihan  yang menyebabkan tekanan berterusan kepada struktur tulang belakang.

Faktor Trauma : Kecederaan otot atau patah tulang belakang mungkin akibat kemalangan, terjatuh atau kesilapan semasa dalam pergerakan aktif atau sewaktu bekerja.

Faktor Nutrien : Kekurangan nutrien yang menyebabkan kemerosotan stabiliti atau elastisiti otot serta kerapuhan tulang (osteoporosis) akibat peningkatan usia.

Faktor Genetik : Sesetengah individu mungkin kurang bernasib baik kerana mengalami pembawaan genetik yang menyebabkan kemerosotan fungsi ‘disc’, punca kepada slip disc itu sendiri.

Terkejut bile bacakan??? Yana sendiri tak sangka.. tapi memang mulai terasa sendiri akibat sakit belakang sebab zaman yana bekerja dulu fenomena duduk lama di kerusi itu dah biasa..

Ada kaedah rawatan yang boleh membantu... yana akan share dalam post yang lain..

Tunggu tau...Janji dengan yana ok😉😉😉

PREMIUM BEAUTIFUL TERENGGANU: MISS V BERBAU..SUAMI JARANG DEKAT

Masalah keputihan melanda diri bertahun-tahun tapi masih tidak berkesudahan??

Miss V BERBAU, GATAL, KEKUNINGAN, TIDAK SELESA, MALU DENGAN SUAMI.. Jangan risau Yana ada cara yang murah dan mudah untuk selesaikan masalah uolls.

SET PENJAGAAN MISS V
(Pantiliner Bioseleza & Femi9 Wash) terbukti berjaya menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh Puan Ani

" Dulu Kak Ani try macam-macam produk tapi tak berjaya..Syukur alhamdulillah yana perkenalkan Set Miss V kat Kak Ani haritu.. 2 minggu pakai keputihan dah hilang.. gatal-gatal pun takde da.. Kak Ani dah tak malu dah dengan suami" - Puan Ani, Peniaga Kuih

Baru ni yana jumpe kak ani buka  setakat keputihan hilang jer tau..😉😉 rezeki termengandung pulak yang dapat. Wooowww 😱😱😱

Siapa yang ada masalah sama jangan segan contact yana tau.. yana risau makin dibiarkan makin teruk jadinya.. boleh jadi kanser serviks or cyst sebab terkumpul lama dalam badan.

Boleh uoll semua bantu yana sekarang?
Ambil handphone dan buka whatapps dan terus taip "Keputihan" send ke 010-627 3397

Segera ya whatapps Yana. Sebab skrg yana ada ruangan masa bersembang dengan uoll.

17 June 2016

TLC AMAL : IFTAR PACK AT KL SENTRAL

Assalamualaikum,
PENGUMUMAN!

Yana nak mempelawa pada SEMUA friend list yang berada disekitar KL Central yang bertugas atau transit di KL Sentral.. yang berulang alik kerja .. kami di TLC menyediakan khas untuk anda hampir 1000 packs bekalan berbuka puasa SECARA PERCUMA

Temui team TLC Amal di KL Sentral.

Tarikh: 20-Jun-2016 (Isnin)
Venue: KL Sentral
Jam: 4pm - 6pm

Jemput datang ya.. !!!
TOLONG SHARE DAN TAG PADA KAWAN KAWAN ATAU SEDARA MARA KITA YG MELALUI KL CENTRAL

#TLCAmal
#Ramadhan2016
#KLSentral
#TopLeadersCircle

13 June 2016

PB TERENGGANU: Throwback Red Carpet TLC Dinner - Behind The Scene

Selamat malam semua..opps dah pagi dah..huhuhu... tak tau la kenapa mata segar lagi time ni..padahal jap lagi nak bangun sahur pulak.. 

Awal-awal pagi ni terasa nak throwback pulan pasal red carpet time TLC dinner aritu.. yela memandangkan TLC Iftar around the corner kan.. tak sabar jugak tu nak pegi Iftar dengan TLcians 23hb nanti.. dan tempatnya memang WOWWW!! Magestic Hotel!! Putih diluar tapi golden didalam..

Ok lah..yana janji nak share picture red carpet aritu kan??? Mostly gambar yana dan husband lah sebab first time TLC buat dinner..dan dinner tu kat KLGCC.. wink..wink..teruja sangat-sangat tau..hihi

Yana dengan kekasih hati..time ni jer boleh nak bermesra on camera










Genggam erat tanganku sehingga hujung nyawa.. kaulah yang satu untuk selamanya<3

Kat tanggan pun boleh jadi spot yang cantik untuk PB Expert in Malaysia..hihi



Yana dengan a very humble person..MM CDM Haji Azlan Deraman

Jelitawan PB Expert... only with TLC in malaysia






Untung lah Anis...Mark Adam pegang tangan die..






Our family...


My Mentor..now dah jadi Puan Safriza Azwani..tahniah dear for your weeding late end of May recently..

Mark Adam in da house!!!




Mana yana ek??? Jadi photographer jap...tumpang lalu..


Chit chatting with gurls...sambil kudapan..hihi






Ape lah yang digelakkan....yana tak leh nak recall..ke pura-pura je gelak...


Our sponsor of the day


Kudapan sebelum main entree.. gemuk lah!! Takde lah..PB kan hado!!

Banyaknyer sweet... semua yana rasa dan makan..memang sedap except ginger cookies..cant eat it..









Oklah tu jer sikit sebanyak throwback yana... ade lagi picture tapi beribu keping..jenuh nak pilih...

And untuk record uolls outfit yana suami iateri aritu last minute shopping kat Kenanga... murah tapi nampak mahal.. bestkan?? Yana suka sebab batu tu boleh improvise banyak cara..

Thank you so much sebab banca post yana sampai habis..really appreciates it.. next time yana throwback event lain pulak yer.. 

Lastly... make sure P  sentiasa melekap kat badan uolls okay^__^ 
Coz bile sarung pape jenis baju pun uolls rasa confident yer..  

PB more to heathly then beauty yet overall became 200% self confidence.

Till here guys... see you very soon



Muah Ciked...
Liyana tahar
PB Expert Terengganu

Entry Terbaru

Legging 360 Therapants

Selamat petang semua. Yana nak share satu produk baru keluaran syarikat Sahajidah Hai-O Marketing iaitu  Therapant Legging dari Premium B...