09 August 2016

Herba Maharani Terengganu : Jamu Ayam Hitam

Assalamualaikum semua.. selamat malam.. yana update sikit bab Maharani untuk info semua blog readers.

You baca, hadam dan fahamkan dulu tau.. in case ragu-ragu juga boleh jer contact yana direct okay. 

HERBA MAHARANI ( Te Zi Bai Feng Wan)

(Herba kebahagiaan Rumahtangga dan kejelitaan Para Gadis)

Sejarah Herba Maharani : Sudah menjadi amalan keluarga diraja sejak 400thn dahulu... ini adalah kisah benar dan di dokumenkan di istana larangan Beijing.. I've been there Alhamdulillah.. dapatlah ku saksikan tempat tidur Maharaja yg 'huru hara' itu...hihi!!


Mengikut rekod perubatan dari Dinasti Ming, Bai Feng Wan berasal dari Dinasti Tang. Semasa pemerintahan Dinasti Qing, pakar dari hospital maharaja telah melakukan kajian dan memperbaiki kandungan 'Wuji' (sejenis ayam hitam) Bai Feng Wan , satu produk asli negeri China dan seterusnya melantik Tong Ren Tang sebagai pembekal tunggal kepada kaum kerabat maharaja. Malahan Maharani Ci Xi sendiri mengambil makanan tersebut sebagai penyubur dan awet muda. Seterusnya Tong Ren Tang Te Zi Bai Feng Wan sehingga hari ini telah dipamerkan dalam muzium Istana Larangan di China.


Saya suka sejarah Herba Maharani ni... Sgt hebat.. Maharaja ada 3000 gundik at one time (can u imagine, kalau pun seorang tiap malam (entah tongkat apa dia makan..tatau)- seorang gundik hanya berjumpa Maharaja sekali dalam hampir 10 thn!!). Dan tabib akan memastikan gundik2 ni bjumpa Maharaja di hari-hari yang tidak subur (logik la kan, karang beribu pulak anak Maharaja..hik). Maharaja hanya ada anak ngan Permaisuri jerk. Tapi ada seorang gundik ni, Maharaja mesti mau jumpa dia every week.. dan nama beliau adalah Ci Xi.

Dah tiap minggu jumpa, maka Ci Xi pun mengandung dan akhirnya melahirkan anak lelaki. Semasa anak dia 8 thn, maharaja gering dan mangkat. Oleh kerana anak2 Maharaja dgn Permaisuri semuanya perempuan, maka anak Ci Xi diangkat menjadi Maharaja. Jadi ibu maharaja di panggil Maharani... tu le pasal di panggil Herba Maharani - kerana hasil amalan memakan herba inilah, Maharaja asik dok teringat-ingat je kat dia..huh..


Maharani Ci Xi mangkat di usia 90thn.. dan yang surprisenya, baginda masih lagi didatangi haid. Maksudnya dia tak di mamah usia kerana hormon kecantikan (estrogen) masih lagi tinggi pengeluarannya. Masa mula-mula dengar tu sy macam tak percaya, tp pastu rezeki dapat berjumpa dgn makcik berusia 70thn, masih lagi ada haid.. (dan time tu dia br bernikah dgn jejaka berusia 40-an).. That's prove, kita boleh lambatkan putus haid...


Maharani dapat HALAL Jakim.. Kandungan maharani ni ditulis - contains 3 animals parts- suspen je kan.. memang la sebab 

● ayam wuji (ayam hitam) utk menyuburkan badan dan rahim 

● tulang sotong - utk menyembuhkan luka2 dalaman

● tanduk rusa- menguatkan buah pinggang,saraf utama & jantung,kekuatan minda, anti penuaan. 

Kilang maharani berada berdekatan masjid Beijing dan ayam disembelih oleh kariah masjid. Hukum makan tanduk rusa sama seperti minum air badak (dari sumbu badak) iaitu harus..

Kandungan lain adalah 13 herbs terdiri drpd berjenis2 Radix Panax Ginseng dan keluarganya untuk kesihatan keseluruhan..

Herbal Maharani Hebat Dan Unik Kerana :

Menyelesaikan masalah wanita dan remaja (keputihan, peredaran haid, senggugut dll).
Menguatkan dan mengecutkan (otot-otot rahim, sistem peranakan dan amalan selepas bersalin).
Melegakan masalah (sakit pinggang, sakit belakang, sendi, lutut, migrain, angin dalam badan, lenguh-Ienguh kebas dan urat saraf).
Melambatkan jangkamasa Monopouse (Pengaktifan hormon estrogen, progestron dan androgen wanita).
Sistem organ dalam tubuh akan berfungsi dengan baik (Anti-Penuaan, awet muda, kecantikan dan kesuburan).
Menegang dan memberi keanjalan pada kulit (payu dara, ovari, kawasan perut selepas bersalin, pinggul dll).
Meningkatkan kadar Metabolisma (sel darah, minda, tekanan darah, menghilangkan kelesuan, kebahagiaan kepada pasangan dll).

Keberkesanan

Menambahkan tenaga dan darah, menyelaras kitaran haid dan mengawal keputihan.
Melegakan ketidakselesaan kitaran haid dan putus haid.
Menyelaras rembesan endokrin dan sistem pembiakan wanita.
Menguatkan tenaga dan stamina.

Yana
0106273397


Credit to Salina Salleh


Loves,

Liyana

Entry Terbaru Yana

Event SM/SSM Ogos 2017

Salam semua... Selepas beberapa hari event berlalu baru arini berkesempatan update blog. Award kali ni ada 2 orang rakan kongsi yan...