23 November 2016

Premium Beautiful : Ovarian Cyst

Salam rabu semua..
Terima kasih kerana singgah membaca dan dapatkan info dari blog yana.
Hari ni yana nak bercerita pasal ovarian cyst. Kenapa? Sebab yana pernah disuspek mengalami ovarian cyst. Takut, risau, berdebar, bersabar semua perasaan ada.

Cyst ada banyak jenis. Yang yana google dan survey ada yang namanya Fuctional/ovarian cyst, luteal cyst, endometrioma cyst, cystadenoma, dermoid cyst and polycystic ovari. Aduiihh nak menyebut pun satu hal berbelit lidah. Tapi jangan ambik ringan masalah cyst ni yer.. certain cyst bahaya sebab cyst boleh membesar dan membahayakan kandungan jika mengandung lah.😅

Dari pengalaman yana sendiri baru-baru ni doktor sahkan yana ada cyst. Hmmm.. masa dapat tau tu kepala cuma fikir yang positif. Bagi minda yana ni makanan positif jer. Zikir dan tasbih sepanjang masa. Pujuk diri sendiri.
"Takpe Allah duga aku sebab nak tengok aku kuat ke tak."
"Takpe aku da ada 2 orang anak."
"Cyst kecik jer boleh keluar sendiri nanti pakai Bioseleza"
"Jaga pemakanan"

1 bulan menunggu untuk scan balik di klinik terasa sangat lama. Hari ni yana dapat berita yang menyenangkan diri. Masa doktor repeat scan rahim yana sambil doktor terangkan..
"Cyst awak aritu cuma funtional cyst. Maksudnya setiap kali awak nak datang bulan die akan membesar. Bile period habis die mengecut. Itu normal"
Bile dengar jer patah-patah perkataan yang keluar dari bibir mungil Dr Milia yana dah mengucap bersyukur. (Dalam hati la)😀😀

Penjelasan lanjut yana google dari laman Dr Zubaidi Pakar Sakit Puan.

“Doktor adakah ovarian cyst merbahaya dan dianggap sebagai kanser?”  
Kehadiran cyst pada ovari setiap bulan adalah normal bagi semua wanita. Semua wanita yang sihat dan subur akan menghasilkan cyst pada ovary mereka. Ovarian cyst seperti ini disebut ‘functional ovarian cyst.’ Cyst ini mengandungi ovum atau telur/benih perempuan, dan cyst ini akan pecah untuk mengeluarkan ovum itu apabila mencapai saiz lebih kurang 20mm, atau 2cm diameter. Apabila ovum telah keluar dari ovarian cyst yang pecah ini, menyebabkan tiada lagi ovarian cyst. Pada kitaran haid yang berikutnya, ovarian cyst yang baru pula akan muncul, membesar dan mempunyai peranan yang sama. Secara amnya, apabila saiz ovarian melebihi 20mm atau 2cm diameter dan tidak pecah, maka ia akan memberikan masalah.

Bukan mudah yer nak jadi wanita. Banyak yang penyakit dalaman ni tak sempat nak dicheck dah menyerang dulu.😓😓 Yana sangat bersyukur sebab yana awal-awal lagi pakai Premium Beautiful. Bila period datang terasa lain yana teruskan rutin cek di klinik.  Jadi itu petunjuk utama bagi yana.

Berbaloi sangat bila pakai PB boleh detect masalah dalaman. Yana memang niat pakai PB untuk sihat bukan nak cantik semata-mata.
Alhamdulillah yana sendiri dah alaminya baru-baru ni.

Sepanjang 1 bulan menunggu jawapan yang pasti yana pastikan setiap hari yana pakai Premium Beautiful dengan ikhtiar untuk mengecutkan cyst dan mengamalkan Bioseleza untuk membantu mengeluarkan cyst ketika period akan datang.

Alhamdulillah ikhtiar yana dipermudahkan Allah. Hati keluarga terutama mak abah yana bila mendengar berita cyst dah takde sangat menyenangkan mereka.

Ikhtiar dulu.. ketentuan semuanya dari Allah

www.liyanatahar.com
0106273397

#RealTestimoni
#Cyst
#FunctionalCyst
#PremiumBeautiful
#Bioseleza

Entry Terbaru Yana

Event SM/SSM Ogos 2017

Salam semua... Selepas beberapa hari event berlalu baru arini berkesempatan update blog. Award kali ni ada 2 orang rakan kongsi yan...