28 December 2017

Merai Diamond Team Yana

Assalamualaikum

Yana nak share moment Yana sewaktu merai Diamond Yana naik stage baru ni... 

Hampir setahun bercuti dari bisnes akhirnya Diamond yana nan satu ni dapat siapkan sales RM180,000 sebagai minimum syaratnya.

Yana ke KL sehari awal untuk persiapan dan bagi diri dan family berehat. Kiranya urusan yana sambil bawak anak-anak bercuti dan yana dapat merai rakan kongsi.

Moment bercuti dengan anak-anak nanti yana share di post yang lain... banyak tempat jugak kami pegi sampai naik letih tapi puas hati giler melayan kerenah anak-anak.

Hari Event...lepas bersiap tak lepaskan peluang untuk bergambar disebalik langsir...πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†



Masa event berlangsung tak pernah tak ambik gambar full OOTD.



Di hari event yana memang banyak tugas kene galas salah satunya sebagai mentor dan camera girl,  Yana memang tak lepaskan peluang untuk abadikan kenangan dengan DSLR ni...berat?? memang la tapi gambarnya memang meletop...boleh tranfers terus ke hp.


Haaaaa....tengok gelak besar Yana...Time ni tak tau la gelak seba lupa nak posing or confius posing macam mana nak kene buat...but candid picture always the best. Terserlah segalanya..



Dah abis cerita pasal Yana ni baru nak bercerita pasal Diamond Yana. 
Secara rasminya digelar sebagai DSM Kuza Aziz.

CONGRATULATION DSM KUZA 

Ini lah anak yana yang nak dirai esok hari sebagai perantin SHOM.

Semangat berkobar 2 hari sebelum dah sampai KL sambil bercuti dan tak sabar nak dirai beramai-ramai esok petang.

Teringat lagi memula kuza berniaga hanya dengan 10 kotak sabun marine essence lepas tu siap tanya yana "boleh tak kuza nak jual premium beautiful dan produk lain jugak?" Yana memang tak menghalang sebab memang produk SHOM untuk dijual oleh semua ahli yang berdaftar.

Sedar tak sedar sekarang Kuza dah pun melebihi syarat minimum yang terkumpul bersama kumpulan. Sebenarnya setiap DSM hanya memerlukan jualan terkumpul minimum sebanyak RM180,000.

Tinggal 2 tapak jer lagi nak siapkan pangkat tertinggi dalam SHOM. Alang-alang dah buat biar sampai jadi jutawan dan dermawan.


Seramai 12 orang Diamonds daripada team TLC telah dirai dengan meriah dikalangan 800 orang yang lain oleh SHOM. Bertemakan Fairy Tales dengan macam-macam karekter yang ada. Event hari itu memang berjalan dengan meriah dan penuh bermakna bagi penerima anugerah.






Sedikit coretan dan perkongsian pada masa event untuk tatapan semua.
In shaa Allah tahun depan masa yana untuk menyerlah. Doakan yana rangkul 3 award sepanjang 2018.  Segalanya tak mustahil bila ada keyakinan, tindakan dan tawakal sepenuhnya pada Allah Taala.


Lot of Loves,
Liyana
No.1 Pantai Timur PB Expert

18 December 2017

Ikhtiar Hamil dengan Maharani dan Premium Beautiful

SUNGGUH TAK PERCAYA! TAK SANGKA ITU DIA!

Assalamualaikum dan selamat bercuti semua..

Pelik tengok header macam tu?
Memang sungguh tak percaya bila you all tengok testimoni terbaru dari seorang client Yana.

Dulu kenal dia bukan macam sekarang. Dulu lain sekarang lain. Banyak yang dah berubah. Baik dari segi kesihatan juga luaran.

Perkenalan dengan dia bermula sejak setahun lebih yang lalu. Masa tu kenal dia hanya sebagai client Maharani yang mencari ikhtiar untuk mendapatkan zuriat.

Permulaan hanya dengan sekotak Maharani sebagai kotak percubaan dalam ikhtiar terbaru setelah puas mencuba pelbagai cara. Bermula pada bulan Mei 2016 Yana kenal dia sekadar niat untuk membantu mendapatkan cahaya mata idaman hati.

Tanpa Yana ketahui dia mengalami masalah PCOS yang selama ini sensei terkenal give up dalam mengubatinya. PCOS menjadi punca utama terganggunya hormon kesuburan dan salah satu punca sukar hamil. Masalah ni menjadikan hormon tak stabil, period tidak teratur dan sukar mengenal pasti hari ovulasi kerana kehadiran period yang tidak tetap.

Masuk bulan ke3, dia mengambil keputusan untuk memakai Korset Kurus setelah Yana menyarankan sebagai ikhtiar untuk mempercepatkan proses kesuburan.

Banyak perkara yang tak diduga berlaku sepanjang proses ikhtiar ini pabila dulunya dia mengalami masalah sakit belakang kini beransur hilang, period yang tidak teratur satu ketika dulu mulai beransur datang setiap bulan dan darah hitam membusuk yang terkumpul keluar tanpa diduga. Segala toksin yang bersarang dalam badan mulai dihakis hanya dengan 8 jam konsisten setiap hari.

Setelah 1 tahun 4 bulan ikhtiar bersama 2 produk kesuburan pemakanan dan pemakaian, Yana sangat gembira dengan perubahan yang dia alami. Kini susuk tubuhnya sangat ketara berbanding hari pertama yana kenal dia. Wajahnya lebih berseri dan masalah kesihatan yang dialami mulai kembali normal secara berperingkat.

Siapa DIA?

Dia adalah Kak Fadilah Nour yang dulunya seorang suri rumah kini telah mengenali dunia online setelah banyak perubahan yang berlaku pada diri. Perkongsian pengalaman dan rasa ingin memberi manfaat pada insan lain yang senasib dengannya menjadi pendorong utama.

Hanya dengan mengamalkan Jamu Maharani tanpa putus setiap bulan dan menggantikan pakaian dalam kepada Korset Kurus telah membawa perubahan ketara. Kak Nour yang dulu bukan seperti Kak Nour hari ini. Kak Nour kini lebih awet muda dan kelihatan manis berseri.

Syukur alhmdulillah... Yana dapat bersama Kak Nour sepanjang perubahan berlaku baik dari segi kesihatan dalaman dan kecantikan luaran yang ternyata ketara dilihat hari ini. Semuanya berlaku hanya dengan kehendak yang tinggi dari dalam diri. Yana sekadar melakukan tugas berkongsi kebaikan produk dan memberi manfaat pada wanita lain.

Kak Nour yang Yana kenali bermula sebagai client kini menjadi salah seorang teammate Yana dalam sama-sama membantu wanita yang mengalami masalah sama.

Perubahan Kak Nour dengan pemakain Premium Beautiful selama 1 tahun 4 bulan.

πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡





Lots of Love,
Liyana Tahar
#PakarKorsetKurusMarang

05 December 2017

Excitednya Berpantang dengan Premium Beautiful

Assalamualaikum..


Rindu nak bercerita pasal set Premium Beautiful as a Set Berpantang. Memang terbaik set ni sebab membantu sangat-sangat umtuk isteri moden sekarang.


Excited tengok testimonial berpantang dengan premium beautiful! Lepas habis pantang nanti confirm lagi cantik shape!

Bertabahlah wahai suami yang isterinya berpantang dengan PB yer? ;)

Nak tahu kenapa PB sangat popular digunakan oleh wanita berpantang? Sebab PB membantu :

1. Melancarkan pengeluaran darah nifas

2. Menghilangkan stretchmarks atau selulit akibat menggaru perut sewaktu hamil.

3. Pengganti param dan pilis untuk menghangatkan badan.

4. Melancarkan dan meningkatkan pengeluaran susu badan.

5. Merawat luka-luka dalam dan luar rahim.

6. Meningkatkan metabolism dan mengurangkan berat badan dengan cepat.

7. Membentuk semula pinggul, payudara dan postur badan yang menarik dan menawan.

8. Mengeluarkan angin dalam badan.

9. Mengecutkan dan memperkemaskan semula rahim yang mengembang sewaktu hamil.

10. Menyokong rahim dari jatuh.


Yana share sekali gambar real testimoni yang berpantang hanya dengan Set Premium Beautiful.







010-6273397
www.liyanatahar.com

#premiumbeautiful
#berpantang
#bengkungmoden

22 November 2017

Mitos pasal korset Premium Beautiful






Pernah tak buat keputusan tanpa ambil kira pengalaman sendiri?

Alaaa orang putih cakap "dont judge a book by its cover" tuh... lebih kurang la meaningnya. Akak ni tak pandai sangat english-english ni.. tapi suka la tengok Oh My English tuπŸ˜„πŸ˜„

Nak cite sikit je bab salah paham orang pasal korset yang akak duk pakai nih. Dulu akak pernah la pakai bra n panties biasa masa tu tak kenal lagi PB tu apa.. apa gunanya..apa kelebihannya.. Tapi...sekali dah kena terus melekat 4 tahun kat badanπŸ˜… Saka betulπŸ™Š

Selalu orang tanya akak "pakai korset tak susah ke nak kencing?" Soalan biasa tu.. akak ni memang cakap "tak susah la" sebab sebelum pakai korset pun setiap kali pegi tandas tu memang akak akan buka je panties tu sangkut kat hanger pintu. Memang akak ni jenis tak suke londeh separuh betis tak reti noks😁 pikir bersih pun satu hal buatnya menitis kat seluar tak sedar pastu bawak pegi solat dah berdosa tanpa sedar. Senang cite mudah je pakai PB ni macam pakai seluar dalam biasa.

Dah pakai 4 tahun ni tak terpikir pun nak kurus pasalnya memula pakai dulu nak kuatkan rahim sebab nak pregnant. Alhamdulillah Allah makbulkan doa hasil akak ikhtiar jugak la.

Lepas tu tanya "PB ni ade saiz tak? Itulah masalah pakai korset ni takde saiz" Pakai PB ni tak sama macam beli kat kedai or mall biasa tu main saiz s-xxl tuh. Dulu masa akak nak pakai PB ni siap ada part kene ukur. Ade agent bertauliah yang kirakan saiz supaya time akak pakai tu selesa jer. Kalau tak mau tak setia 4 tahun dengan PB 😁. Haaa hasil servis yang betul lah ni. PB ni semi-customed saiz ikut ukuran badan pemakai. Akak punya saiz dulu 95e 82 90 haaa kan tak main standard saiz biasa tu. Sekarang ni dah bertukar saiz da makin kecik tanpa hard core excercise pun 80d 76 82. Mudah benor lah nak kurus dengan PB.

"Saya dengar orang cakap PB ni mahal" hehehe jap bagi akak tarik nafas kejap... Sebenarnya takde lah mahal nak dibandingkan dengan kos masalah kesihatan yang bakal ditanggung akan datang. Operate cyst/fibriod je dah berapa ribu.. belum bab kawen bertahun takde rezeki anak tension dengan mulut longkang sekeliling lagi banyak mana.. nak sedut lemak kasi badan kurus lagi dah riban terbang.. masalah senggugut bertahun duk tanggung tak selesai lupa nak ambil kira.. sikap rajin malas berbengkung masa berpantang ramai mana ada.. uiissshh nak dibandingkan dengan akak pernah rasa memang jimat giler PB nih. Nikmat sihat tu Allah beri best sangat.

Banyak sebenarnya lebihnya PB yang orang duk cakap tipu tu. Masing-masing tak pakai berani la cakap macam-macam cuba try pakai sekali mesti cakap lain. Tapi kene pakai dengan yang bertauliah la macam akak.. ehhh terpromote diri pulak.😜😜

Ok lah next akak story bab keping-keping PB pulak. Nak bagi semua agak lah panjang mana post ni. Ni pun dah melampau panjang kanπŸ˜…

Lot of Loves,
Liyana
Akak Story Mory PB


21 November 2017

Testimoni Premium Beautiful : Sakit Belakang dan Masalah Rahim Jatuh Hilang Lepas Pakai PB


Assalamualaikum dan selamat petang semua!!

Lama sangat dah kan yana tak share pasal testimoni Premium Beautiful dengan semua.

Hari ni yana teruja sangat nak share testimoni Ain sebab tanpa yana tau selama ni Ain ada masalah rahim jatuh walaupun Ain seorang anak dara.

Akibat sentiasa angkat barang berat dan kebanyakkannya ain duduk membongkok sewaktu makeupkan orang rupanya itu juga punca rahim boleh jatuh..
scary dengarkan..


TAK SANGKA BETUL!

Ini cerita ikhlas perjalanan Ain bersama Premium Beautiful (PB). 

Sebelum pakai PB.. Ain sering alami 'rahim jatuh', apalagi selepas selalu angkat benda berat.. Cuba juga elak dari angkat benda berat tapi kadang-kadang keadaan memaksa..Akibatnya sendiri yg rasa sakitnyaaaa bila Rahim Jatuh 

Pernah sampai satu tahap, Ain menangis sebab terlalu sakit. Sakit tu berlarutan sehingga 2-3hari.

Ain bukan setakat ada masalah rahim jatuh. Sakit belakang pun ikut sekali menyerang dalam masa yang sama. Memang sakit 

Ain minat menjahit dan mekap. Tapi bila dah duduk di mesin jahit tu seharian atau berdiri dan membongkok semasa mekap pelanggan, sakit belakang pula bertandang.

Ain takut nak mkn ubat ubatan ni yang banyak dijual di pasaran tu. Ain takut kesan di masa akan datang. 

Tapi bila Ain kenal Premium Beautiful ni..Ain teruja nak cuba 

Ingtkan korset biasa rupanya PB ni memang korset yg LUAR BIASA! Sejak pakai PB ni simptom rahim jatuh dah makin jarang berlaku. sakit belakang juga jarang bertandang sebab PB jaga postur badan Ain supaya tak bongkok. 

dan paling TAK SANGKA dan paling buat ain HAPPY, Ain dapat SHAPE yg selama ini Ain just angan agankan je.. 

Baju lama dah longgar dan terpaksa alter bagi kecik sikit sebab dah macam baju pinjam dah baju tu.

Tak Sangka Betul Ain boleh sihat dan cantik dengan just tukar kepada baju dalam yang betul jer 


Setuju tak dengan perkongsian Ain tu?? 
Sukar nak percaya kan? 
Tapi ni real testimoni bukan rekaan so memang terpaksa percaya.


Untuk consultation free boleh contact yana. Tak payah nak segan-segan okay.
In shaa Allah yana akan usahakan untuk jawab segala pertanyaan you all semua tu.


Wasapp yana 010-6273397

*Yang nak buat income pun boleh tanya yana...im happy to share how to make money in this economical year.

Majlis Ulang Tahun ke-25 SHOM

Assalamualaikum selamat petang
(Draft dah lama tapi baru sempat edit)

Event baru ni memang penuh dengan suasana yang gilang gemilang sebab Yana baru jer lepas event company pastu bersambung pulak dengan Final FA di stadium KDT lawan Kedah.

Tapi malam ni bukan nak cerita pasal bola tapi nak bercerita pasal MUT Jubli Perak SHOM.
Yana sampai dari Terengganu dalam 5pagi terus cari tempat untuk duduk. Kebetulan ade kedai makan dah buka terus breakfast roti canai telur seawal jam 6 pagi...dalam sejarah weiii ^__^

Event SHOM bermula dengan ketibaan hujan renyai dan cuaca mendung. Harini sambut 2 orang perantin TLC yang capai sales 2 juta dengan hasil teamworks.



Yana sempat bergambar dengan perantin CDM Farhana je padahal jumpa jer dengan CDM Fatin aka Chae tapi excited bersembang sampai lupa bergambar.

Ni yana share sebahagian gambar-gambar masa MUT hari tu...

Dapat Mincha free as door gift


Buku MUT 25 tahun terhad untuk 1000 orang terawal sahaja 


 Supporter yana 100% sepanjang yana berbisnes 



Dengan CDM Salha, Founder Top Leaders Circle



Dengan CDM Isma, Ex Chartered Account kini Fulltime Business dengan TLC

Gambar as per group TLC.

Bisnes bukan sekadar suka-suka 
tapi
Bisnes sekarang satu keperluan.


Ada lagi gambar yang tak sempat transfer dari handphone... ada yang yana upload dekat IG. 


Lots of Love,
Liyana 



Promosi Selimut Dhuha sehingga December 2017


 Assalamualaikum dan selamat petang...

Lamanya tak berblog kan??
Bukan takde masa cuma akhir-akhir ni masa tak diuruskan dengan betul. huhu silap sendiri tak pandai manage masa yang Allah berikan.

Baru ni nak berblog ikut komputer dirumah alih-alih internet pulak tak connect.
so draft jelah dulu melalui handphone..

hari ni yana nak share pasal BVSM... tau tak apa BVSM tu? Alaaaa yang orang sebut selimut dhuha tu...haaa tau kan..

Contoh macam dalam gambar yang yana pegang nih. 3 beradik kembar banyak manfaatnya.


Hari ni yana nak story pasal harga BVSM jer... pasal ramai sangat tanya BVSM ni takde promosi ker?? ehhhada tau.. tapi tak selalulah...nidah nak penghujung tahun ni promosi datang lagi.

Lagi berita baik buat anda yang nak dapatkan set Bio Velovoty Sleep Mate aka Tilam Kuat terapi pelbagai penyakit.

Harga BVSM untuk 1 unit RM 1,488

TAPI sekarang hanya RM1,192.00 seunit dengan pembelian MINIMUM 3 unit. 
Anda jimat RM888.00

Promosi sah dari 1 Oktober 2017 hingga 31 Disember 2017. Untung sangat tau. Boleh beli untuk mak, adik-beradik, saudara -mara dan kawan atau sesiapa sahaja yang memerlukan rawatan BVSM. Bukan sahaja untuk orang yang sakit tapi semua orang perlu ada sekurang-kurangnya 1 set bagi 1 rumah.

Makcik ni berpakat dengan kawan-kawan untuk beli 3 unit terus. Dah dapat harga jimat sehingga RM888 tu. Untung sangat tau.


Nak beli satu pun boleh takde masalah pun... Harga seperti yana sebut at atas tadilah yer.



Kenapa perlu 1 RUMAH, 1 BVSM?

1. Mengurangkan kesan RADIASI

Semua orang guna handphone kan? Bahkan bayi yang baru 2-3 bulan pun dah pandai tengok Tabs, i-Pad. Untuk hiburkan anak menangis, dipasangkan dengan rancangan hiburan seperti Upin dan Ipin, Omar dan Hana, dan macam-macam lagi. Semua alatan elektronik tersebut memberi kesan    RADIASI yang kurang baik untuk perkembangan anak-anak. Jadi untuk mengurangkan kesan radiasi pada anak mahupun anda sendiri, perlukan pelapik tilam Bio Velocity Sleep Mate ini.

2. Rawatan Alternatif Paling Mudah 

Kaedah Rawatan Alternatif paling mudah.

- Mudah dibawa ke mana sahaja. Tak perlu guna elektrik atau bateri mahupun proses mengecas kembali.
- Mudah untuk digunakan. Hanya baring, selimut, sentuh atau melihat Bio Velocity ini sahaja, tenagaVelocity dapat merasa kesannya 'energy velocity'

3. Menstabilkan Emosi

Tinggal di bandar mahupun di kampung tak lari dari 'tekanan'. Tekanan kerja, nilai matawang dan kehidupan seharian. Dengan hanya baring atau melinat BVSM selama 10 saat dapat menukarkan mood anda menjadi lebih ceria dan bertenaga.

4. Fabrik Anti Bakteria

Ramai yang tanya Kak Kin macamana cara nak basuh Bio Velocity Sleep Mate ni kalau kotor. Jangan risau. Selama 2 tahun pertama ini boleh digunakan tanpa perlu basuh. Sekiranya ada kotoran semburkan dengan Febreeze di tempat yang kotor sahaja. Keunikan Bio Velocity Sleep Mate ini anti bau dan anti bakteria.

5. Memberikan kesan tidur yang BERKUALITI

Tidur yang berkualiti bukanlah bermakna tidur paling lama. Tidur yang berkualiti adalah yang tidur LENA walaupun hanya sekejap tapi dapat memberikan kesan kesegaran selepas bangun. Jadi banyak la masa untuk beribadah di malam hari. 

6. Bio Velocity Sleep Mate Murah

Hanya menggunakan satu barang iaitu Bio Velocity Sleep Mate ini dapat membantu mengurangkan macam-macam penyakit seperti darah tinggi, kencing manis, stress, semua dengan satu satu kaedah sahaja iaitu TIDUR dengan tilam kuat Bio Velocity Sleep Mate.

Beli 1, boleh kongsi dengan keluarga kerana size Bio Velocity Sleep Mate ini size QUEEN.

Disini, Kak Kin nak ingatkan juga. Bagi mereka yang mempunyai sakit kronik perlu juga dapatkan rawatan dari Doktor. Kita Iktiar dan semoga ALLAH beri kesembuhan buat yang memerlukan proses kesembuhan.

Banyak testimoni kembali sihat setelah menggunakan Tilam Bio Velocity Sleep Mate ini yang beransur sihat dan kuat selepas menggunakan pelapik tilam Bio Velocity Sleep Mate ini. Kesan paling ketara bila pakai Bio Velocoty Sleep Mate ini akan dapat tidur yang berkualiti dan sekiranya tidur tak lena sangat bahaya dan boleh mendatangkan pelbagai penyakit.


Nak order 3 unit promosi ni contact jer yana 010-6273397.
Stok sentiasa ada ditangan.
Usah pikir lama sangat yana risau promosi BVSM abis padan duk memikir jer kan.
Lagipun BVSM ni sebagai alternatif jer tau bukan ganti ubat-ubatan yang doktor sarankan okay.


Lots of Love,
Liyana
Pakar Korset Kurus Anda :)

16 October 2017

Peluang menjadi AGENT TLC dengan modal RM80







Assalamualaikum..

Harini yana nak berkongsi rezeki dengan menawarkan you all (isteri, ibu dan anak dara) untuk menjadi agent yana dengan keahlian RM80 sahaja serta memperolehi PERCUMA Body Wash Marine Essence dalam bentuk tukaran baucer.

You all setuju ya dengan cadangan Yana? Boleh kita daftar ahli harini ya.

You all hanya perlu wasapkan detail maklumat dan no akaun untuk tujuan pendaftaran. Bank in daftar ahli RM80 sekali ya. (wasap no ni 010-6273397 untuk dapatkan no akaun)

Sebarang pertanyaan boleh tanya Yana terus ya. Yana  dahulukan dengan ucapan terima kasih dengan masa yang diluangkan.


Sharing is Caring.

Loves,
Liyana Tahar

Cara Pakai Bengkung Premium Beautiful (Video)

Assalamualaikum..

Yana nak share 1 video cara memakai bengkung premium beautiful dengan betul.

jom tengok..



Dah paham? 
Ada nak tanya?

Boleh contact yana 010-6273397

Loves,
Liyana Tahar



02 October 2017

Photoshoot Team Liyana Tahar

Assalamualaikum semua..

Sekian lama tak bersiaran dalam blog rasa rindu sangat kat semua blog reader yana. Ada sikit kekangan masa yang yana hadapi sejak akhir-akhir ni.

Bermula dari bizi hadir Seminar IMKK di Borneo, Award SM/SSM di IDCC Shah Alam, special meeting dengan leaders, berpantang gugur anak ke 7, projek photoshoot yang tergendala 1 tahun lalu dan macam-macam lagi.

Entry kali ni yana nak share dengan semua aktiviti photoshoot yana bersama kumpulan. Idea untuk bekerjasama demi menjayakan business profile masing-masing akhirnya terlaksana lepas beberapa kali ditunda.

Pada hari sebelum photoshoot macam-macam persedian berlaku. Terima kasih banyak-banyak pada semua yang memberiidea dan bantuan saat akhir.

Yana parking dulu gambar-gambar yang ada sebab abam photog cakap dia sibuk dengan 2-3 job sekarang ni.
















Jamu Perapat kesukaan ramai wanita berkahwin dan anak dara.

Korset paling diminati dan bertahan lama dalam industri lebih daripada 20 tahun.


Pad wanita menjadi idaman wanita masa kini. sekali cuba pasti tak cari lain.




Loves,

Liyana Tahar


30 September 2017

Testimoni BVSM : PESAKIT SARAF yang pernah kehilangan kerja akibat masalah kesihatan.

TINDAKBALAS SELIMUT BVSM TERHADAP PESAKIT BVSM DALAM 15 MINIT

Kak Dah pernah kehilangan kerja dan pendapatan selama 2 tahun akibat sakit saraf yang dialami.

Apabila terasa diri sihat beliau kembali bekerja. Namun penyakit yang dialami sering mengundang masalah ditempat kerja kerana sering pitam dan sakit.

Sehinggalah satu hari beliau mendengar testimoni dari kawan-kawan pasal selimut BVSM dan berhasrat untuk mencubanya.
Kesan pertama yang dialami dengan hanya bersandar pada BVSM ialah badan terus bermandi peluh dan sendawa tanpa henti.

Disaat video ini dirakam Kak Dah kelihatan lebih bertenaga berbanding waktu Yana sampai didepan pintu rumah.

Syukur alhamdulillah niat nak membantu dan memberi manfaat pada orang lain Allah permudahkan.

Saksikan video testimoni dari Kak Dah pesakit Saraf yang berkongsi pengalamannya sendiri.


Untuk sebarang pertanyaan boleh terus wasap yana dengan klik link www.wasap.com/60106273397.



Loves,
Liyana Tahar

29 September 2017

7 PERKARA WANITA MESTI TAHU TENTANG DARAH HAID, ISTIHADAH, WILADAH & NIFAS

Assalamualaikum..

Yana share artikel dari Nazurah Hassan untuk pemahaman bersama. Yana sendiri mengalami situasi yang tak pasti adakah darah yang keluar tu darah haid atau istihadah.

Jadi yana buat keputusan google untuk dapatkan maklumat. Selain dari tu yana memang dah bertanya pada doktor. Sebab sebelum ni yana keguguran so kitaran yana jadi tak normal. Pernah keluar darah setompok untuk sehari jer. Sekang keluar lagi dah 4 hari dan yana si pulkan yana istihadah. Sebab darah tu tak berbau hanyir, warna merah segar. 

Doktor ade scan rahim masa hari kedua keluar darah katanya dinding rahim yana nipis maksudnya bukan waktu haid. So yana solat macam biasa.

Untuk lebih paham jom baca sikit perkongsian ilmu dari Nazurah berkaitan 7 perkara wanita mesti tahu tentang darah haid, istihadah, wiladah dan nifas.
.
.
.
.
.
“Eh, kenapa awal sangat dah period balik? Ataupun ini cuma darah penyakit? Apa perbezaan darah haid dan darah lain ya?”

Sebagai seorang wanita, secara normalnya akan mengalami beberapa keadaan yang melibatkan keluarnya darah dari bahagian faraj. Namun begitu, ada 4 kategori darah yang perlu diketahui kerana terdapat perbezaan dari segi hukumnya.


7 PERKARA WANITA MESTI TAHU TENTANG DARAH HAID, ISTIHADAH, WILADAH & NIFAS

Berikut adalah beberapa persoalan yang sering dikaitkan dengan perbezaan darah haid, istihadah (darah penyakit), wiladah, dan nifas.

1. SIFAT DARAH HAID, ISTIHADAH, WILADAH, DAN NIFAS
Berikut adalah sifat-sifat utama bagi mengenalpasti 4 jenis darah ini:

Darah Haid – Darah yang keluar mengikut kitaran setiap bulan. Dari segi rupa, darah haid berwarna gelap, kelihatan lebih kental dan berbau hanyir.

Darah Istihadah – Darah yang keluar dari seorang wanita di luar kebiasaan dan tidak tetap waktunya. Biasanya darah ini berwarna cerah atau merah segar, cair dan tidak berbau.

Darah Wiladah – Darah yang keluar sewaktu bersalin. Jika berlaku kes keguguran, tetap dikira wiladah dan wajib mandi. Begitu juga kelahiran melalui pembedahan Caesarean.

Darah Nifas – Darah yang keluar selepas bersalin, iaitu sebaik sahaja rahim dikosongkan.


Perbezaan warna darah istihadah (spotting) dan darah haid (period). 
Foto Kredit: peeonastickfreak.com


2. TEMPOH NORMAL & MAKSIMUM

Darah Haid – Minimum 1 hari (24 jam), biasanya 7 hari, dan maksimum 15 hari.

Darah Istihadah – Tiada tempoh yang minimum atau maksimum. Semua darah yang keluar di luar waktu kebiasaan haid atau bukan kerana melahirkan anak adalah dikira istihadah.

Darah Wiladah – Sepanjang proses bersalin.

Darah Nifas – Bermula sebaik saja rahim dikosongkan, biasanya 40 hari, dan maksimum 60 hari.

Foto Kredit: nymag.com


3. KATEGORI HADAS BESAR DAN KECIL

Pertamanya, penting untuk seseorang mengetahui bahawa 3 jenis darah iaitu 

Darah haid, Wiladah, dan Nifas adalah tergolong dalam hadas besar. Ini bermaksud, ia perlu disucikan melalui mandi wajib.

Sementara itu, darah istihadah atau darah penyakit tergolong dalam hadas kecil. Dalam keadaan ini, seseorang wanita masih wajib solat dan berpuasa di bulan Ramadhan. Mereka hanya perlu membersihkan darah tersebut dan memperbaharui wuduk bagi setiap kali solat fardu.

Foto Kredit: patdolanplumbing.com


4. LARANGAN KETIKA HAID & NIFAS

Larangannya ketika haid adalah sama seperti ketika nifas, iaitu tidak boleh solat, sujud tilawah, sujud syukur, bertawaf, berpuasa, iktikaf di masjid, membaca al-Quran dan bersetubuh.

Manakala ketika istihadah, wanita boleh melakukan perkara yang sama seperti wanita yang suci..Oleh kerana itu, mereka wajib menunaikan solat dan berpuasa serta diharuskan bagi mereka perkara-perkara yang dilarang ke atas wanita yang haid dan nifas (iaitu tawaf, sujud, membaca al-Quran, I’tikaf, bersetubuh dengan suami dan sebagainya).


5. CONTOH DARAH ISTIHADAH YANG SERING BERLAKU

Mungkin agak mudah bagi kita mengenalpasti darah haid, wiladah dan nifas. Namun, selalu berlakunya kekeliruan apabila timbul isu darah penyakit, iaitu istihadah.

Berikut adalah contoh kes istihadah yang sering berlaku.

i) Palitan darah (the show) ketika hampir bersalin. Jika tidak mampu, dibolehkan solat secara duduk atau berbaring. Dan jika ditinggalkan, seseorang perlu menggantikan solat (qadha’) kerana keluar ‘tanda’ atau darah dari faraj belum dianggap sebagai nifas.

ii) Darah ketika mengambil ubat perancang (yang berlaku di luar waktu haid normal)

iii) Darah yang keluar akibat melakukan kerja berat, stres, atau penyakit lain.

iv) Darah yang keluar ketika sedang hamil (bukan kerana keguguran).
perbezaan darah haid


6. MENGGABUNGKAN MANDI NIFAS & WILADAH

Apabila seseorang wanita itu bersalin dan bernifas, memadai niat hanya satu niat sahaja atau satu niat yang umum merangkumi kesemua hadas. Ini bermaksud, tidak perlu mandi dua kali; pertama akibat wiladah dan kedua akibat nifas, seperti yang dijelaskan oleh Mufti Wilayah Persekutuan,
Semasa berniat, niatkan dengan “Sahaja aku mengangkat hadas akbar (besar)” atau “Sahaja aku sahaja aku menunaikan mandi hadas atau seumpama dengannya”.


7. DARAH HAID SETELAH NIFAS

Ada sesetengah kes di mana seseorang wanita keliru kerana darah nifas telah berhenti selepas beberapa minggu melahirkan. Namun, dalam tempoh 60 hari, keluar darah kembali. Adakah darah ini dikira darah nifas atau haid?

Al-Kafi #608 di Laman Web Rasmi Pejabat Mufti ada mengupas tentang hal ini. Menurut penjelasan tersebut, hak maksimum bagi darah nifas adalah 60 hari berdasarkan mazhab Syafie. Jika berlaku suatu keadaan apabila darah nifas berhenti dan naqa’ (bersih tanpa darah) selama 15 hari, kemudian datang kembali tetapi tempohnya masih tidak melebihi 60 hari.

Dalam situasi ini, darah kedua tersebut tidak boleh dikira darah nifas sebaliknya adalah darah haid kerana terdapat selang selama 15 hari suci. Apabila darah yang kedua itu melebihi 15 hari tetapi masih belum melepasi kadar maksimum nifas iaitu 60 hari, maka ia dikira sebagai darah istihadah.


SEMOGA LEBIH FAHAM

Semoga kekeliruan tentang jenis darah ini dapat difahami dengan jelas kerana ia bakal mempengaruhi ibadah kita dan juga kesihatan tubuh badan kita.

Oleh itu, jika masih terdapat kekeliruan, ajukanlah soalan kepada yang pakar kesihatan mahupun pakar agama untuk mendapat kepastian



Loves to share ^___^

Liyana Tahar

19 August 2017

Event SM/SSM Ogos 2017

Salam semua...
Selepas beberapa hari event berlalu baru arini berkesempatan update blog.

Award kali ni ada 2 orang rakan kongsi yang naik pentas. Sepatutnya 3 orang tapi sorang tak dapat hadir sooo dua orang ni jer wakil dari group yana. Its about #ResultMatters. Yana bantu orang yang nak tambah income dan nak ada income sendiri selain dari bantuan suami. 


Nie yana belanja gambar masa award tu.





























Loves,
Liyana Tahar
Business Consultant TLC

Entry Terbaru

ShakeMe Cocoa @ Air Cokelat Kurus

SHAKEME COCOA PERISA BARU? Geng Hipstur panggil Air Cekelat Kurus. Hampir setahun da rupanya ShakeMe Cocoa ni dalam pasaran Malays...