26 March 2017

PREMIUM BEAUTIFUL DETECT BREAST CANCER

Assalamualaikum semua.... Selamat Petang...

Kali ni nak share pasal breast cancer.


Apa itu breast cancer?? Definisi barah payudara. 

Penyakit barah payudara merupakan barah tisu payudara / buah dada. Di seluruh dunia, ia merupakan penyakit barah paling meluas di kalangan wanita, menyerang sekitar 10% semua wanita pada semua peringkat umur di dunia Barat. Walaupun usaha meluas dijalankan bagi pengesanan awal dan rawatan berkesan, sekitar 20% wanita dengan barah payudara akan meninggal disebabkan penyakit tersebut, dan ia merupakan bentuk barah kedua yang mengakibatkan kematian tertinggi bagi wanita. 

Kajian Kementerian Kesihatan Malaysia pula menunjukkan kira-kira 94% kes yang dirawat di hospital kerajaan sudah ditahap paling kritikal dan sukar dipulihkan dan kemungkinannya membawa maut. Ada diantara puncanya adalah disebabkan pesakit lebih suka mendapatkan rawatan tradisi dan hanya bersetuju mendapatkan rawatan klinikal apabila sudah parah. Ini berbeza dengan negara maju di mana statistik di negara maju menunjukkan 80 hingga 85 peratus pesakit kanser payudara dapat menjalani kehidupan biasa setelah menjalani rawatan awal, berbanding hanya 58 peratus di Malaysia.  

Faktor utama yang mengakibatkan kanser payudara.

Penyebab sebenar kanser payudara tidak di ketahui. Faktor-faktor berikut mungkin menambahkan risiko wanita menghidap kanser payudara:
•        Usia meningkat
•        Mempunyai ahli keluarga yang menghidap kanser payudara
•        Telah mendapat kanser pada satu payudara.
•        Mula datang haid awal (sebelum umur 12 tahun) atau putus haid lewat (selepas umur 50 tahun)
•        Tidak pernah melahirkan anak atau melahirkan anak pertama pada umur melebihi 30 tahun.
•        Mengambil jenis makanan yang mengandungi banyak lemak haiwan.

Bagaimana pula dengan petanda-petanda nya? 

1.Puting berdarah
Penghasilan cecair daripada puting adalah normal dan biasanya ia berlaku akibat masalah payudara yang tidak mudarat. Keadaan boleh jadi membimbangkan sekiranya puting berdarah. 

2. Ruam di bahagian puting.
Ruam di bahagian ini dan persekitaran kulitnya juga boleh menjadi simptom serangan kanser payudara. Ruam di puting atau kawasan persekitaran puting boleh terjadi akibat daripada ekzema. 

3. Puting tertarik ke dalam
Puting tertarik ke dalam adalah satu keadaan normal dan semula jadi pada sesetengah wanita. Walau bagaimanapun sekiranya keadaan ini baru berlaku dan terjadi tanpa sebab, anda harus berjumpa doktor.

Lain-lain gejala atau tanda you all mengalami breast cancer adalah: 

1. Ketulan pada payudara dan perubahan permukaan payudara yang menjadi tidak rata.

2. Perubahan pada kulit payudara, kulit kelihatan berbintik, kemerahan dan keras.


3. Keluar darah ataupun lendir berdarah dari puting susu.


4. Terdapat saluran darah yang menonjol di permukaan kulit payudara.


5. Luka yang tidak sembuh pada permukaan payudara


6. Terasa ada biji atau ketulan di bahagian ketiak


7. Hilang selera makan dan turun berat badan


8 .Tanda-tanda kanser merebak ke organ-organ lain badan seperti ke paru-paru menyebabkan sukar bernafas dan batuk berdarah, sakittulang, sakit kepala dan lain-lain lagi.


Yana tak mampu nak tengok lama tapi yana terpaksa share dengan you all semua untuk pengetahuan bersama. MOHON DIJAUHKAN DARI KITA SEMUA!








Kanser payudara dibahagikan kepada empat tahap yakni:
  1. Tahap  1
    Pada peringkat ini, ketumbuhan barah adalah dalam ukuran sebesar 2 cm ataupun kurang daripadanya. Dalam tahap ini, sasaran serangannya adalah terhad kepada bahagian payudara sahaja.
  2. Tahap 2
    Pada tahap serta peringkat yang kedua ini, ukuran ketumbuhan barah payudara akan meningkat antara 2 cm hingga 5 cm. Selain daripada bahagian payudara, ia turut menjadikan nodus limfa (yang terdapat pada bahagian bawah ketiak) sebagai sasaran serangannya.
  3. Tahap 3
    Saiz ketulan barah payudara berukuran 5 cm. Pada peringkat ini, barah payudara sudah melibatkan nodus limfa ketiak, kulit ataupun otot yang terdapat di bawahnya (otot bahagian dada).
  4. Tahap 4
    Pada peringkat serta tahap ini, serangan barah ini akan menjalar kepada bahagian serta organ-organ yang terletak agak jauh daripada bahagian payudara. Antara bahagian yang menjadi sasaran serangan barah payudara pada peringkat ini ialah nodus limfa pada leher, paru-paru, hepar ataupun tetulang penghidapnya.
Bagaimana pula dengan rawatannya?

Rawatan termasuk pembedahan, rawatan radiasi, rawatan hormon dan kemoterapi. Perlu diingati bahawa pengesanan awal kanser payudara bererti rawatan lebih berkesan dan mungkin boleh dipermudahkan dan pembedahan konservatif boleh dijalani. Pembedahan konservatif adalah merujuk kepada pembuangan sebahagian daripada payudara sahaja, iaitu, bahagian di mana kanser berada. Mastektomi merupakan pembedahan di mana seluruh payudara “dibuangkan”.
Pembentukan semula payudara boleh dijalankan untuk mereka yang melalui mastektomi. Perbincangan mengenai ini harus berlaku awal-awal lagi sebelum terapi yang lain bermula. Ini membolehkan perancangan rawatan anda secara menyeluruh dan akan melibatkan pakar pembedahan plastik.
Rawatan alternatif termasuk rawatan menggunakan herba dan rawatan secara pemakanan juga boleh dilakukan. Apa-apa jenis rawatan tidak harus dicampur aduk. Selalunya, adalah disyorkan bahawa, seseorang itu patut menghabiskan rawatan “konvensional” terdahulu sebelum berpaling kepada rawatan alternatif.
Kejayaan sesuatu rawatan juga dipengaruhi oleh kesihatan umum dan sikap seseorang terhadap penyakitnya. Sesuatu yang penting ialah anda tidaklah harus disogokkan dengan harapan-harapan palsu.  Malah, anda haruslah dimaklumkan akan kesan sampingan serta darjah ketidaksempurnaan  hasil daripada menjalani pembedahan, kemoterapi ataupun radioterapi.


Macam mana Premium Beautiful dapat detect Kanser Payudara?

 PREMIUM BEAUTIFUL merupakan korset pembentukan kontur badan berteknologi F.I.R (FAR INFRARED RAYS). Sel barah tidak akan wujud sekiranya darah mengalir berterusan dan lancar ke seluruh badan kerana F.I.R melancarkan perjalanan darah ke seluruh badan dan mengekalkan kepanasan suhu badan. Chitosan dalan cup bra juga berfungsi sebagai anti-cancer ini akan membantukan pertumbuhan sel cancer secara tak langsung mampu mencegah kanser payudara. 



Memandangkan kos rawatan kanser memang mahal, jadi bertukar lah dari baju dalam yang biasa-biasa saja kepada baju dalam yang luar biasa ini... Bra biasa, you all akan beli setiap tahun sebab rosak dan longgar, tapi dengan Premium Beautiful, you all hanya perlu beli sekali jer untuk tempoh bertahun-tahun lamanya kerana Premium Beautiful diiktiraf SUPERBRAND dan mempunyai LIFETIME WARRANTY.. Bra biasa hanya mampu menampung payudara, tetapi dengan Premium Beautiful, bukan hanya menampung, malah membentuk dan mencegah dari berlakunya kanser payudara...

Keistimewaan rekabentuk BRA Premium Beautiful.









REAL TESTIMONI : Breast Cancer Survivor

Kak Soraya seorang cancer survivor yang kuat kerana yana tahu penyakit kanser payudara membunuh wanita tanpa sedar.. Bayangkan kita sebenarnya tak perasan pun diri diserang kanser sehinggalah kanser itu mencapai Tahap 2 ataupun 4..Masa itu kebanyakan doktor memberi pilihan masa ada teruskan dengan rawatan kemoterapi ataupun makan ubat untuk menghalang dari merebak ke payudara sebelah lagi..

Waktu itu yang tinggal dalam diri semestinya perlukan semangat yang tinggi dan tabah dengan ujian Allah.. walaupun hidup mati ketentuan Ilahi namun ketakutan menghadapi mati itu tetap ada. Bagi yang ada anak kecil kita pasti akan memikirkan masa depan mereka.. siapa yang nak jaga?? boleh ke mereka hadapi kematian ibu mereka?? Mak tiri boleh jaga ke mereka sebaik kita?? Mampukah mereka hidup tanpa kita??? Itu yang akan bermain dipikiran kita andai kita perlu tempuhi keadaan itu..


 

Ini Kak Soraya.. dulu seorang Pensyarah namun bila didianogsis menghidap kanser hidup beliau berubah sepenuhnya.. bermulalah sesi kemoterapi..



Jom ikuti kisah hidup Kak Soraya yang bertarung nyawa dengan kanser payudara..
Sharing 2 pics as I receive more news of a beloved relative and a friend facing breast cancer. Isn't it an insidious disease and just rears it's ugly head from nowhere! 

But every cloud has a silver lining, as they say. Alhamdulillah 5 years on, I am thriving and super blessed to have seen my eldest two graduate and start wonderful careers and the younger two off school into uni. Some of the things I have done to get better include putting on this amazing Far-Infra-Red (FIR)lined corset for at least 8 hours a day.

No I am not saying it's THE cure, but honest to god, it has helped my healing. Why?

1. After 8 rounds of toxic chemo, 35 delibitating radiotheraphy sessions, my breast area skin was dry, sore n almost a burnt hue. After putting on the PB corset for 6 months the radiologist at my follow up mammogram commented how clean n soft my scar tissue n skin had healed. No doubt in part due to the FIR concentrated area on the PB brassiere cup. FYI after rads, we are discouraged from applying lotions to these raw areas.

2. As cancer cells love cold bodies, wearing the FIR corset helps to regulate my body temperature and keeps me warm. We can't fathom living without our aircon offices, bedrooms and cars, but cold environments serve more harm than good. So wearing the PB corset is an antidote as the FIR regulates my body temp and keeps me warm. Yes, zap those cells! 

3. Cancer cells also thrive in oxygen-free environments. So I even put on the corset when I run or exercise. Besidesthe support it provides; double whammy as the FIR promotes blood circulation and enhances oxygen levels. Cancer cells hate this :)
Of course my healing has been enhanced by many other methods. Will share more. But have faith, do everything in your power to create a healthy, meaningful, stress-free lifestyle. Not impossible, just do it.


Moga kisah Kak Soraya dapat membantu anda diluar sana..

Yana
010-6273397
PB Expert Terengganu

Entry Terbaru Yana

Mitos pasal korset Premium Beautiful

Pernah tak buat keputusan tanpa ambil kira pengalaman sendiri? Alaaa orang putih cakap "dont judge a book by its cover"...