16 October 2017

Peluang menjadi AGENT TLC dengan modal RM80







Assalamualaikum..

Harini yana nak berkongsi rezeki dengan menawarkan you all (isteri, ibu dan anak dara) untuk menjadi agent yana dengan keahlian RM80 sahaja serta memperolehi PERCUMA Body Wash Marine Essence dalam bentuk tukaran baucer.

You all setuju ya dengan cadangan Yana? Boleh kita daftar ahli harini ya.

You all hanya perlu wasapkan detail maklumat dan no akaun untuk tujuan pendaftaran. Bank in daftar ahli RM80 sekali ya. (wasap no ni 010-6273397 untuk dapatkan no akaun)

Sebarang pertanyaan boleh tanya Yana terus ya. Yana  dahulukan dengan ucapan terima kasih dengan masa yang diluangkan.


Sharing is Caring.

Loves,
Liyana Tahar

Cara Pakai Bengkung Premium Beautiful (Video)

Assalamualaikum..

Yana nak share 1 video cara memakai bengkung premium beautiful dengan betul.

jom tengok..



Dah paham? 
Ada nak tanya?

Boleh contact yana 010-6273397

Loves,
Liyana Tahar



02 October 2017

Photoshoot Team Liyana Tahar

Assalamualaikum semua..

Sekian lama tak bersiaran dalam blog rasa rindu sangat kat semua blog reader yana. Ada sikit kekangan masa yang yana hadapi sejak akhir-akhir ni.

Bermula dari bizi hadir Seminar IMKK di Borneo, Award SM/SSM di IDCC Shah Alam, special meeting dengan leaders, berpantang gugur anak ke 7, projek photoshoot yang tergendala 1 tahun lalu dan macam-macam lagi.

Entry kali ni yana nak share dengan semua aktiviti photoshoot yana bersama kumpulan. Idea untuk bekerjasama demi menjayakan business profile masing-masing akhirnya terlaksana lepas beberapa kali ditunda.

Pada hari sebelum photoshoot macam-macam persedian berlaku. Terima kasih banyak-banyak pada semua yang memberiidea dan bantuan saat akhir.

Yana parking dulu gambar-gambar yang ada sebab abam photog cakap dia sibuk dengan 2-3 job sekarang ni.
















Jamu Perapat kesukaan ramai wanita berkahwin dan anak dara.

Korset paling diminati dan bertahan lama dalam industri lebih daripada 20 tahun.


Pad wanita menjadi idaman wanita masa kini. sekali cuba pasti tak cari lain.




Loves,

Liyana Tahar


30 September 2017

Testimoni BVSM : PESAKIT SARAF yang pernah kehilangan kerja akibat masalah kesihatan.

TINDAKBALAS SELIMUT BVSM TERHADAP PESAKIT BVSM DALAM 15 MINIT

Kak Dah pernah kehilangan kerja dan pendapatan selama 2 tahun akibat sakit saraf yang dialami.

Apabila terasa diri sihat beliau kembali bekerja. Namun penyakit yang dialami sering mengundang masalah ditempat kerja kerana sering pitam dan sakit.

Sehinggalah satu hari beliau mendengar testimoni dari kawan-kawan pasal selimut BVSM dan berhasrat untuk mencubanya.
Kesan pertama yang dialami dengan hanya bersandar pada BVSM ialah badan terus bermandi peluh dan sendawa tanpa henti.

Disaat video ini dirakam Kak Dah kelihatan lebih bertenaga berbanding waktu Yana sampai didepan pintu rumah.

Syukur alhamdulillah niat nak membantu dan memberi manfaat pada orang lain Allah permudahkan.

Saksikan video testimoni dari Kak Dah pesakit Saraf yang berkongsi pengalamannya sendiri.


Untuk sebarang pertanyaan boleh terus wasap yana dengan klik link www.wasap.com/60106273397.



Loves,
Liyana Tahar

29 September 2017

7 PERKARA WANITA MESTI TAHU TENTANG DARAH HAID, ISTIHADAH, WILADAH & NIFAS

Assalamualaikum..

Yana share artikel dari Nazurah Hassan untuk pemahaman bersama. Yana sendiri mengalami situasi yang tak pasti adakah darah yang keluar tu darah haid atau istihadah.

Jadi yana buat keputusan google untuk dapatkan maklumat. Selain dari tu yana memang dah bertanya pada doktor. Sebab sebelum ni yana keguguran so kitaran yana jadi tak normal. Pernah keluar darah setompok untuk sehari jer. Sekang keluar lagi dah 4 hari dan yana si pulkan yana istihadah. Sebab darah tu tak berbau hanyir, warna merah segar. 

Doktor ade scan rahim masa hari kedua keluar darah katanya dinding rahim yana nipis maksudnya bukan waktu haid. So yana solat macam biasa.

Untuk lebih paham jom baca sikit perkongsian ilmu dari Nazurah berkaitan 7 perkara wanita mesti tahu tentang darah haid, istihadah, wiladah dan nifas.
.
.
.
.
.
“Eh, kenapa awal sangat dah period balik? Ataupun ini cuma darah penyakit? Apa perbezaan darah haid dan darah lain ya?”

Sebagai seorang wanita, secara normalnya akan mengalami beberapa keadaan yang melibatkan keluarnya darah dari bahagian faraj. Namun begitu, ada 4 kategori darah yang perlu diketahui kerana terdapat perbezaan dari segi hukumnya.


7 PERKARA WANITA MESTI TAHU TENTANG DARAH HAID, ISTIHADAH, WILADAH & NIFAS

Berikut adalah beberapa persoalan yang sering dikaitkan dengan perbezaan darah haid, istihadah (darah penyakit), wiladah, dan nifas.

1. SIFAT DARAH HAID, ISTIHADAH, WILADAH, DAN NIFAS
Berikut adalah sifat-sifat utama bagi mengenalpasti 4 jenis darah ini:

Darah Haid – Darah yang keluar mengikut kitaran setiap bulan. Dari segi rupa, darah haid berwarna gelap, kelihatan lebih kental dan berbau hanyir.

Darah Istihadah – Darah yang keluar dari seorang wanita di luar kebiasaan dan tidak tetap waktunya. Biasanya darah ini berwarna cerah atau merah segar, cair dan tidak berbau.

Darah Wiladah – Darah yang keluar sewaktu bersalin. Jika berlaku kes keguguran, tetap dikira wiladah dan wajib mandi. Begitu juga kelahiran melalui pembedahan Caesarean.

Darah Nifas – Darah yang keluar selepas bersalin, iaitu sebaik sahaja rahim dikosongkan.


Perbezaan warna darah istihadah (spotting) dan darah haid (period). 
Foto Kredit: peeonastickfreak.com


2. TEMPOH NORMAL & MAKSIMUM

Darah Haid – Minimum 1 hari (24 jam), biasanya 7 hari, dan maksimum 15 hari.

Darah Istihadah – Tiada tempoh yang minimum atau maksimum. Semua darah yang keluar di luar waktu kebiasaan haid atau bukan kerana melahirkan anak adalah dikira istihadah.

Darah Wiladah – Sepanjang proses bersalin.

Darah Nifas – Bermula sebaik saja rahim dikosongkan, biasanya 40 hari, dan maksimum 60 hari.

Foto Kredit: nymag.com


3. KATEGORI HADAS BESAR DAN KECIL

Pertamanya, penting untuk seseorang mengetahui bahawa 3 jenis darah iaitu 

Darah haid, Wiladah, dan Nifas adalah tergolong dalam hadas besar. Ini bermaksud, ia perlu disucikan melalui mandi wajib.

Sementara itu, darah istihadah atau darah penyakit tergolong dalam hadas kecil. Dalam keadaan ini, seseorang wanita masih wajib solat dan berpuasa di bulan Ramadhan. Mereka hanya perlu membersihkan darah tersebut dan memperbaharui wuduk bagi setiap kali solat fardu.

Foto Kredit: patdolanplumbing.com


4. LARANGAN KETIKA HAID & NIFAS

Larangannya ketika haid adalah sama seperti ketika nifas, iaitu tidak boleh solat, sujud tilawah, sujud syukur, bertawaf, berpuasa, iktikaf di masjid, membaca al-Quran dan bersetubuh.

Manakala ketika istihadah, wanita boleh melakukan perkara yang sama seperti wanita yang suci..Oleh kerana itu, mereka wajib menunaikan solat dan berpuasa serta diharuskan bagi mereka perkara-perkara yang dilarang ke atas wanita yang haid dan nifas (iaitu tawaf, sujud, membaca al-Quran, I’tikaf, bersetubuh dengan suami dan sebagainya).


5. CONTOH DARAH ISTIHADAH YANG SERING BERLAKU

Mungkin agak mudah bagi kita mengenalpasti darah haid, wiladah dan nifas. Namun, selalu berlakunya kekeliruan apabila timbul isu darah penyakit, iaitu istihadah.

Berikut adalah contoh kes istihadah yang sering berlaku.

i) Palitan darah (the show) ketika hampir bersalin. Jika tidak mampu, dibolehkan solat secara duduk atau berbaring. Dan jika ditinggalkan, seseorang perlu menggantikan solat (qadha’) kerana keluar ‘tanda’ atau darah dari faraj belum dianggap sebagai nifas.

ii) Darah ketika mengambil ubat perancang (yang berlaku di luar waktu haid normal)

iii) Darah yang keluar akibat melakukan kerja berat, stres, atau penyakit lain.

iv) Darah yang keluar ketika sedang hamil (bukan kerana keguguran).
perbezaan darah haid


6. MENGGABUNGKAN MANDI NIFAS & WILADAH

Apabila seseorang wanita itu bersalin dan bernifas, memadai niat hanya satu niat sahaja atau satu niat yang umum merangkumi kesemua hadas. Ini bermaksud, tidak perlu mandi dua kali; pertama akibat wiladah dan kedua akibat nifas, seperti yang dijelaskan oleh Mufti Wilayah Persekutuan,
Semasa berniat, niatkan dengan “Sahaja aku mengangkat hadas akbar (besar)” atau “Sahaja aku sahaja aku menunaikan mandi hadas atau seumpama dengannya”.


7. DARAH HAID SETELAH NIFAS

Ada sesetengah kes di mana seseorang wanita keliru kerana darah nifas telah berhenti selepas beberapa minggu melahirkan. Namun, dalam tempoh 60 hari, keluar darah kembali. Adakah darah ini dikira darah nifas atau haid?

Al-Kafi #608 di Laman Web Rasmi Pejabat Mufti ada mengupas tentang hal ini. Menurut penjelasan tersebut, hak maksimum bagi darah nifas adalah 60 hari berdasarkan mazhab Syafie. Jika berlaku suatu keadaan apabila darah nifas berhenti dan naqa’ (bersih tanpa darah) selama 15 hari, kemudian datang kembali tetapi tempohnya masih tidak melebihi 60 hari.

Dalam situasi ini, darah kedua tersebut tidak boleh dikira darah nifas sebaliknya adalah darah haid kerana terdapat selang selama 15 hari suci. Apabila darah yang kedua itu melebihi 15 hari tetapi masih belum melepasi kadar maksimum nifas iaitu 60 hari, maka ia dikira sebagai darah istihadah.


SEMOGA LEBIH FAHAM

Semoga kekeliruan tentang jenis darah ini dapat difahami dengan jelas kerana ia bakal mempengaruhi ibadah kita dan juga kesihatan tubuh badan kita.

Oleh itu, jika masih terdapat kekeliruan, ajukanlah soalan kepada yang pakar kesihatan mahupun pakar agama untuk mendapat kepastian



Loves to share ^___^

Liyana Tahar

19 August 2017

Event SM/SSM Ogos 2017

Salam semua...
Selepas beberapa hari event berlalu baru arini berkesempatan update blog.

Award kali ni ada 2 orang rakan kongsi yang naik pentas. Sepatutnya 3 orang tapi sorang tak dapat hadir sooo dua orang ni jer wakil dari group yana. Its about #ResultMatters. Yana bantu orang yang nak tambah income dan nak ada income sendiri selain dari bantuan suami. 


Nie yana belanja gambar masa award tu.





























Loves,
Liyana Tahar
Business Consultant TLC

IMKK Borneo Ogos 2017

Salam semua..

Maaf yang ternanti-nanti entry terbaru yana. Awal bulan baru ni yana pegi Seminar IMKK di Borneo. Mula dari 2hb ke KL sampailah 7hb balik Terengganu.

Sempat bergambar dulu sebelum naik erl ke KLIA2. ni partner in crime dalam menuntut ilmu ke Sabah.



Perjalanan yana ke Borneo bermula 3hb petang sebab seminar start 4hb pagi. Ambik flight AirAsia ke KK jam 3.50pm sampai jam 6.30pm. Boleh tahan dengan jammednya nak sampai sana ke One Borneo dalam 8.15pm jugak baru dapat daftar. Legaa...

Ni muka selepas sampai di Sabah...huhuhu...muka letih. Time ni yana berdua bawak baby dalam perut usia 5 minggu. Masa nak pergi IMKK ni yana minta doa dengan Allah moga Allah jaga kandungan yana.



Malam tu pegi makan seafood kat umah makcik kak ujie (nama tempat tak ingat..huhu) tapi die punya lokan bakar memang the best ok.


Tu diaaa....
Lokan bakar fresh dari Sabah. First time makan lokan bakar dengan sambal tu..
Sedap merecik weehhh..

First day ke IMKK Sabah. Nak masuk kene beratur tunggu depan pintu. Ramai peserta kali ni hampir 2000 orang. Yana ambil pakej Diamond. Muka-muka tak sabar nak menuntut ilmu dari DAO...hehehe


Sempat berOOTD dulu sebelum masuk dewan. Once da masuk dah tak boleh bergambar bagai. Itu salah satu rules DAO dalam IMKK. Ikut jerlah bukan susah pun. DISIPLIN namanya.


Ni wefie hari kedua. Teman serumah sepanjang 3 hari di Borneo.





Bersama sifu TLC last day seminar. Time ni dah habis seminar dah.
simbol kami semua dah SWITCH!!


Seminar IMKK bermula 4hb hingga 6hb full jadual dari pagi sampai malam. Balik dari IMKK aritu bersambung dengan event Award Sm/Ssm di IDCC,Shah Alam. Badan tak sempat rehat sangat balik dari Sabah sebab settlekan hal rakan kongsi dari Kemaman. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar.

Pengalaman sepanjang IMKK memang best. Seminarnya lain dari yang lain. 
Seminar yang banyak menyentuh cara mencuci kolam jiwa. 
Kadang-kadang kita tak sedar kita ada ego sendiri. Tapi dalam seminar ni DAO menjentik sampai ke dasar hati. 
DAO selitkan sekali doa untuk semua anak-anak muridnya dalam sesi SUBMIT. Terkesan dan Berkesan. Thank DAO!

Tak sabar nak nantikan IMKK Shah Alam bulan Oktober nanti. Semua yang nak cari tempat timba ilmu boleh mulakan dengan hadirkan diri di IMKK. Dengar cerita kemungkinan IMKK SA ni yang terakhir DAO nak buat. Lepas ni takde dah... huhuhuhuu....SEDIH.

Loves,
Liyana Tahar

I learn how to SWITCH my self.


Entry Terbaru Yana

Peluang menjadi AGENT TLC dengan modal RM80

Assalamualaikum.. Harini yana nak berkongsi rezeki dengan menawarkan you all (isteri, ibu dan anak dara) untuk menjadi age...