23 April 2017

Diamond Night 2017 "The Great Gatsby"

Assalamualaikum semua..

Event dah hampir seminggu berakhir..hari ni baru berkesempatan nak upload gambar di blog. 

Tema kali ni Gatsby The Great..bling-bling gitu... tapi yana pakai biasa jer. Tunggu next stage bulan December nanti yana naik pentas baru bergaya sakan. Dah siap tempah dah designer kecil molek tunggu habis exam dulu. Hihihi...

Ootd yana masa Diamond Night di Setia City Convention Centre. Cantik tak? Hihihi

Dress : liyana tahar
Jacket : liyana tahar
Shawl : liyana tahar
Purse : liyana tahar
MUA : Aisah Meran


Timba ilmu kat mana-mana pun boleh walaupun hal tu nampak kecil tapi bila diamalkan impactnya sangat besar. Tengok macam Saf tunjuk henfon jer kan tapi sebenarnya Saf ajar Yana cara yang betul untuk ambil gambar. Nak ambil gambar pun kene ada ilmu tau. Takde lah perasan sorang jer. ^___^



FOCUS ON US!


Anis Idayu ni rakan kongsi qila tapi hari award baru ni yana ambil peranan sebagai mak jaga anak. Hihihi sebab masing-masing sorang diri jer kan so pandai-pandai la jaga diri.


Kak Ujie Rozianah selalu hulurkan bantuan untuk tempat tinggal yana setiap kali yana pegi KL tanpa suami dan anak-anak. Thank you so much kak for your hospitality <3


I like candid picture!

Tak pernah tak ambil peluang setiap kali ada event. Mr Humble CDC Azlan Deraman yang tak lokek dengan senyuman. Setiap kali berjumpa setiap kali tu lah CDC Azlan pesan "Buat jer..teruskan sampai siap. Dah betul dah jalan yang Yana pilih"

Dinner yana malam tu kebanyakannya dari produk SHOM. 
Memang sedap dapat nikmati hidangan lazat aritu.


Oh my candid lagi! 
Suka sangat sebab nampak real jer kan. Expressi wajah tu penting.

Sebelum event bermula wajib group photo dulu. Nampak yana tak?


Ni last photo dengan Car Fund Achievers. Yana pun ambik aura diorang sebab nak siapkan jugak Car Fund Yana tahun ni. You all doakan yana yer. Tq so much..muaahh

Ni barisan CDM yang dah keluarkan kereta masing-masing. Malam ni la baru Yana tau yang Merc ni macam-macam kelas ada dari A, B, C, E dan lain-lain. Hihi haru kan bila masuk line bisnes baru tau kereta mewah ni.


You all tau tak nak berjaya ni mudah jer sebab Yana follow betul-betul apa yang mentor yana buat. Yana boleh capai apa yang mentor yana dapat. Sama macam you all bila bermula langkah pertama dalam bisnes ni you all jangan risau sebab yana sebagai mentor akan guide dan ajar macam mana nak capai apa yang diidamkan.

Betul dah bila you all pikir "aku nak mula lah..nak ada mentor yang guide dari A-Z". Allah dah buka peluang tu tinggal bertindak jer lagi. 

Nak mula bisnes dan yana tunjuk ajar semuanya boleh terus wasap 010-6273397. 

"SEMUANYA BERMULA DENGAN LANGKAH PERTAMA"


Loves,
Liyana
Business Mentor TLC
#TLCPlatinum
#PBExpertMalaysia


18 April 2017

PELUANG PERNIAGAAN DENGAN TOP LEADERS CIRCLE

=============================
EXCLUSIVE BUSINESS MENTORING 2017
=============================
.
Jika Anda Mencari Sifu Perniagaan,
Yang Boleh Guide From A-Z, Boleh Tegur Betul Atau Salah. Boleh Tanya Bila-bila Masa.
Disinilah Tempatnya.
.
Tempat Bagi Mereka Yang Datang Dengan Minda Yang Kosong Dan Tanpa Ego Untuk Menerima Ilmu Yang Dikongsikan.
.
Kami Berkongsi Kisah Jatuh Bangun Kami Bersama Strategi. Bergerak Secara Jemaah, Tanpa Hasad Dan Dengki Dihati.
.
.
ALHAMDULILLAH! Ramai Usahawan Telah  Jumpa Jalan Keluar Daripada Kemurungan Setelah "Stuck" Bertahun-tahun Dengan rutin harian Yang sama! Let's Retire Young and Get Your Time Freedom.
.
.

==============
KELEBIHAN TLC;
==============

1. Rahsia Kejayaan TLC sebagai Icon Sohonita Malaysia Dari Tahun 2013
2. Cara Menjalankan Perniagaan Secara Auto-Pilot
3. Train the Trainer.
4. Rahsia Bertahan Dalam Ekonomi Gawat
5. Financial Management
6. Business Management
7. Gerilla Marketing
8. Target Audience Yang Berkesan
9. Belajar Sampai Faham (Unlimited Time)
10. FREE Lifetime Coaching & Support
11. Positive Team Support
12. Family Friendly (Boleh Bawa Anak)
13. Satu Yuran Untuk Semua
14. Kuasai Online Marketing
15. Bercuti Pakej 5 Bintang PERCUMA Dua Kali Setahun
16. Tabung Kereta Disediakan
17. Insentif Pendidikan Untuk Anak Cemerlang Sebanyak RM1,000 disediakan
18. Income Tahunan Cecah 6-7 Angka

.
.
====================================
YURAN RM50 SAHAJA TERMASUK :
====================================
.
1. Kelas Praktikal Dan Intensif Percuma Setiap Bulan
2. Bimbingan Secara Direct Dan Face To Face Dengan Mentor Jutawan
3. Support melalui group Whatsapp selama-lamanya (Unlimited) (Bila ada masalah boleh tanya bila-bila masa)
4. Boleh Datang Coaching Setiap Minggu Atau Setiap Kali Event Dijalankan

.
=========
BERMINAT?
=========

Contact Kami Melalui Whatsapp

010-627 3397
Liyana
TLC Kuala Terengganu




#ExclusiveBusinessMentoring
#TopLeadersCircle

09 April 2017

Apa beza bersalin normal dengan bersalin czer?


Apa beza bersalin czer dengan normal?





Yana tak pernah alami sakitnya bersalin czer. Sebab dua-dua anak yana lahir normal. Nyaris jugak kene czer tapi rezeki lahir normal lagi masa bersalinkan ajwad. Tapi yana paham kedua-dua rasa sakit yang berbeza.

Dua-dua rasa kontraksi yang sama sebab bukaan jalan tapi yang tak mampu bersalin normal lazimnya sebab masalah kesihatan ibu, anak lemas, kurang oksigen, air ketuban sikit, anak terbelit tali pusat, anak songsang, dan lain-lain lagi.

Bersalin normal sakitnya masa nak meneran keluar kepala lega..teran lagi lepas bahu syukur alhamdulillah..last teran keluar uri baru habis proses bersalin. Cuma tunggu kene jahit ke tak lepas dah settle bersalin. Menggigil jugak atas katil LB tu menunggu masa dijahit. Takpe demi anak syurga lambang cinta hati dan umat Nabi Muhammad saw.

Bersalin czer sakitnya kene tahan suntikan ubat bius yang jarumnya besar giler.. silap suntik boleh lumpuh boleh terasa kebas seumur hidup.. dah dibius bersedia nak dilapah 7 lapis perut dalam keadaan separa sedar. Silap-silap boleh nampak di cermin lampu OT. Arggghhhh..ngeri!! tapi demi cinta hati pengarang jantung.. seorang ibu redha. Settle keluarkan baby dengar tangisan pertama si ibu bersedia perut dijahit digam distapler setiap lapisan setiap belahan. Allahuakbar besarnya pahala ibu.

Nak berpantang nak dijaga lebihnya bersalin czer. Silap gerak silap jalan boleh terbuka. Nanah keluar terpancut air bisa. Masyaallah serunnya. Itulah pengorbanan seorang ibu.
Sama jer berpantang normal silap jalan silap langkah terbuka jahitan..zappp boleh berlaku pendarahan boleh bawa kematian. Sama-sama kene jaga. Kena hati-hati.

Mana lebih mudah? Bersalin normal atau bersalin czer? Itu bukan pilihan kita. Yang penting nyawa keduanya selamat. Nak berpantang mudah boleh sarung Premium Beautiful. Bersalin normal sebaik keluar LB dah boleh sarung bengkung PB. Bersalin czer tunggu lepas jahitan kering biasanya 2 minggu lepas bersalin.

Banyak kebaikan pakai PB sebab sarung-sarung jer berketul darah bantal keluar.. boleh lancarkan peredaran darah..terasa perut seperti ditungku.. terasa hangat badan bagai disauna. Peranakan cepat kecut dan duduk ditempat asal. Badan pulak lebih cepat mengecil.
Yana dah rasai pengalaman berpantang dengan PB. Sebab tu yana boleh cerita dan yana berpuas hati. Yana suka PB!


TESTIMONI BERPANTANG DENGAN PREMIUM BEAUTIFUL 

CZER DAN NORMAL dua-dua disyorkan pakai Premium Beautiful.



















































Loves, 
Liyana Tahar



010-6273397
www.liyanatahar.com

07 April 2017

Alfafa Concentrated - Minuman Kecergasan

Assalamualaikum..salam jumaat

Hari ni nak share pasal kebaikan mengamalkan Alfafa Concentrated.

Apa itu Alfafa?

Alfalfa secara semula jadi kaya dengan mineral seperti kalsium, magnesium dan zat besi serta lain-lain mineral penting dan vitamin termasuklah vitamin A, D, E, K di samping mengandungi semua kumpulan vitamin B, biotin, asid folik, potasium dan lain-lain. Selain itu, alfalfa kering sangat kaya dengan protein. 

Herba alfalfa dipercayai mempunyai keistimewaan yang boleh mengurangkan tahap kolestrol kerana memiliki khasiat pelbagai vitamin dan mineral penting. 

Herba alfalfa juga sangat berkesan dalam menyahtoksid dan membersihkan darah dan seterusnya memulih serta memperbaharui sel-sel badan. Hasilnya, pengambilan alfalfa secara tetap boleh merendahkan tekanan darah tinggi dan menyeimbangkan hormon. 

Sekiranya diamalkan secara berterusan, alfalfa dapat bertindak sebagai alternatif kepada ubat sakit kepala ataupun migrain kerana kandungannya yang tinggi kalsium dan magnesium.

ANTARA MINERAL PENTING YG TERDAPAT DALAM ALFALFA

♡ KALSIUM  
Membina dan mengimbangi tulang dan gigi, membantu mencairkan darah(darah pekat), membantu sistem ketahanan badan, menstabilkan denyutan nadi dan juga saraf.

♡ IRON
Membekalkan hemoglobin dan membantu membawa oksigen dalam darah.

♡ POTASSIUM 
Diperlukan oleh tubuh badan untuk menormalkan denyutan jantung, otot,saraf dan tindak balas enzim serta percernaan lemak

♡ CLORIN
Mencuci serta menyegarkan badan, merendahkan tahap gula dan kanji dalam metabolisma badan.

♡ SODIUM
Menstabilkan asid di dalam badan, menghalang darah beku/pekat, mengaktifkan limpa; organ yang membantu penghadaman dan pembersihan darah.

♡ FOSFORUS
Diperlukan untuk pembentukan tulang dan gigi yang kuat, membaiki nutrisi yang melibatkan tisu saraf serta tindak balas yang berkaitan kalsium dan Vitamin D.

♡ MAGNESIUM
Membantu mereka mereka yang menglami masalah sembelit(sukar buang air besar),menstabilkan saraf, melindungi kulit dan badan serta meransang perkembangan otak. APAKAH KEISTIMEWAAN ALFALFA?

☆ MENYAHTOKSID
Bahan beracun dan toksid berlegar di sekeliling kita. Badan kita juga mengeluarkan sisa metabolisme yang perlu dineutralkan dan dinyahtoksid setiap hari. Alfalfa membantu mengeluarkan sisa bahan beracun dan tercemar daripada badan. 

☆ MENGGALAKKAN SISTEM PENGHADAMAN YANG BAIK
Alfalfa mengandungi sejenis enzim pencernaan yang dipanggil betaine yang membantu menggalakkan proses pencernaan yang baik.

☆ MENGALKALIKAN BADAN
Tubuh badan berasid adalah umpama magnet yang menarik penyakit. Alfalfa membantu meneutralkan keasidan badan di samping sifat alkali semulajadinya untuk mencegah atau membantu mengurangkan masalah kesihatan.

☆ MENGHILANGKAN BAU NAFAS
Alfalfa mengandungi khasiat yang boleh mencegah masalah nafas dan badan berbau yang diakibatkan oleh masalah penghadaman. Seterusnya, ia membantu meningkatkan fungsi imuniti badan. 

☆ MENGURANGKAN HABA BADAN YANG BERLEBIHAN
Sesetengah makanan menyebabkan badan berasa panas. Salah satu kegunaan Alfalfa yang paling popular adalah untuk mengurangkan masalah panas badan.

☆ MENAMBAHKAN DARAH & LEBIH BANYAK OKSIGEN
Klorofil iaitu pigmen hijau yang terdapat dalam alfalfa adalah hampir sama dengan hemoglobin, pigmen merah dalam sel darah merah yang berfungsi membawa oksigen ke seluruh badan. Khasiat klorofil dalam alfalfa boleh meningkatkan bilangan sel-sel darah merah di dalam badan dan seterusnya meningkatkan keupayaan membawa oksigen yang diperlukan oleh sistem badan. 


20 JENIS PENYAKIT YANG BOLEH DIATASI DENGAN ALFALFA CONCENTRATED

1) Kolestrol dalam darah
2) Strok dan jantung
3) Diabetes
4) Edema - pengumpulan air dalam badan
5) Melambatkan menopous
6) Arthritis
7) Senggugut
8) Keputihan melampau
9) Resdung, ezcema, alergik
10) Asma dan lain2 masalah pernafasan
11) Sembelit 
12) Menyahtoksid dalam tubuh
13) Ulser
14) Kelesuan dan mengantuk
15) Sinus dan hidung sensitif
16) Kesakitan otot dan sendi
17) Kanser Prostat
18) Masalah pundi kencing, kencing kotor
19) Gastrik dan gangguan hati
20) Masalah seksual suami isteri


CARA PENYEDIAAN ALFAFA


SEBAGAI MINUMAN
➮ bancuh 1 sudu besar dengan air kosong.
➮ Bio Velocity Alfalfa dicampur dengan jus buah-buahan dan sedikit garam buluh (exotic juice)
➮ resepi untuk kulit cantik & badan langsing:
➮ Campurkan Lemon + Madu + Bio Velocity Alfalfa (amalkan 3 kali sehari)

✿ CAMPUR DALAM MASAKAN ATAU KUIH-MUIH
➮ dimasak bersama nasi (apa salahnya, kalau nasi kerabu warna biru, kita buat nasi lemak warna hijau)
➮ dicampur dalam adunan kek
➮ sebagai agar-agar

✿ SAPU PADA LUKA KECILATAU LUKA-LUKA RINGAN.

✿ SEBAGAI FACIAL MASK 
➮ melicinkan, menegangkan dan menganjalkan kulit
➮ anti-aging (melambatkan proses penuaan)
➮ anti-bakteria & anti-kulat
➮ firming & lifting effect (tak perlu lagi suntikan botox)
➮ caranya:
»» campurkan sedikit Bio Velocity Alfalfa + Garam Buluh
»» sapu pada muka. Cuci selepas 30 minit.

TIPS SIHAT

♡ 1 sudu Alfalfa Concentrated bersamaan 1 kg sayur. So, sangat sesuai bg mereka yang tak suka dan tak makan sayur. Terutamanya kanak-kanak ;)

♡ Ibu bapa boleh menyediakan sebotol air minum yang di campurkan dengan Alfalfa Concentrated dan berikan pada anak anda untuk di bawa ke sekolah. Ianya dapat memberikan tenaga dan mineral yang baik pada anak anda di samping membuatkan mereka sentiasa cergas dan fokus dalam pembelajaran di sekolah..


Thanks semua yang sudi membaca sampai habis. 

Nak order or nak tau detail pasal alfafa boleh wasap yana 

www.wasap.my/60106273397


Loves,
Liyana

03 April 2017

PREMIUM BEAUTIFUL : MELANCARKAN DARAH PERIOD

Assalamualaikum

Kali ni Yana nak share kelebihan Premium Beautiful untuk orang yang mengalami masalah period tak teratur, masalah pengaliran darah period, masalah period tak keluar untuk tempoh lama.

Punca Period Tak Lancar adalah disebabkan oleh

  •  KEGEMUKAN - berat badan berlebihan ataupun obesiti boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon estrogen di dalam badan wanita. Ia seterusnya menyebabkan gangguan kepada kitaran haid.
  • KEHAMILAN - haid tidak akan datang sekiranya anda positif hamil! Ini kerana ovum yang dikeluarkan pada kitaran haid sebelumnya telah disenyawakan.
  • BERLEBIHAN HORMON PROLAKTIN - hormon prolaktin yg berlebihan menghalang pengeluaran telur dan seterusnya menyebabkan haid lewat untuk berbulan-bulan lamanya.
  • TERLALU KURUS - tidak cukup lemak di dalam badan juga boleh mengganggu kitaran haid anda. Oleh itu, anda haruslah mempunyai berat badan yg sihat & seimbang.
  • MASALAH KESIHATAN - sakit secara tiba-tiba seperti demam, selsema ataupun penyakit yg memerlukan rawatan intensif mampu memberikan tekanan fizikal kepada tubuh dan sekaligus mengganggu kitaran haid.
  • MENOPAUS - ia berlaku kepada wanita yg berusia lewat 40-an. Pada kebanyakan kes, haid akan semakin sedikit dan jarang-jarang berlaku.
  • PENCEGAH HAMIL - pil atau ubat-ubatan hormon pencegah hamil seperti depo-provera atau implanon boleh menyebabkan gangguan haid. Terdapat sesetengah wanita yang tidak didatangi haid sepanjang menggunakan implanon.
  • TEKANAN/STRESS - stress atau tekanan dalam bentuk fizikal & mental dari tempat kerja atau kehidupan seharian contohnya mampu mempengaruhi hormon dan seterusnya kitaran haid.
  • PENYUSUAN BADAN - sekiranya anda menyusukan bayi secara eksklusif, hormon di dalam badan anda lebih menyediakan badan anda untuk menghasilkan susu untuk si bayi. Terdapat sesetengah ibu menyusu yg langsung tidak didatangi haid sehingga 1 atau 2 tahun lamanya!
  • TERSILAP PENGIRAAN - 40% wanita didapati gagal mengingati tarikh hari pertama LMP mereka. Jumlah hari dalam kitaran mereka juga mungkin tidak tepat antara 28-35 hari. Ini boleh memanjangkan lagi kitaran untuk sampai ke 'hari subur' dan kesilapan menjangka kedatangan haid yg seterusnya.
  • MASALAH TYROID - hormon yang dirembeskan oleh tyroid boleh menyebabkan gangguan kepada hormon badan sekaligus kitaran haid wanita.
  • UBAT-UBATAN - jamu tradisional, ubat kurus ataupun ubat-ubatan penyakit kronik boleh menyebabkan gangguan kitaran haid wanita.

REAL TESTIMONI PREMIUM BEAUTIFUL BAGI MASALAH PERIOD TAK LANCAR


PREMIUM BEAUTIFUL MELANCARKAN PENGALIRAN DARAH!

Suka sangat customer sampai tak sabar nak bagi review. Mana taknya kan bile period delay 2 minggu macam-macam perasaan yang dialami.

Emosi marah menghantui diri! Emosi yang tak stabil tidak membantu bila menghadapi urusan setiap hari. Habis semua benda tak kena. Ada suami kene marah. Ada anak kene tangan. Yang single pendam perasaan tak tau nak lepas kat siapa.

Sakit belakang yang mencengkam bila hormon tak stabil. Bab sakit pinggang lagi tak tahan. Huhuhu.. Pakai PB time period lagi bagus sebab darah lagi lancar keluar.




PERIOD KEMBALI SELEPAS BERTAHUN!

Premium Beautiful salah satu cara kaum wanita membaiki kitaran haid dan hormon wanita tanpa menggunakan ubat atau steriod.

Bila darah lama berkumpul dalam badan masalah senggugut teruk akan menghantui dan boleh mengakibatkan terjadinya cyst atau fibriod.

Ikhtiar dengan set Premium Beautiful period datang balik setelah sekian lama. Customer happy dan baru terasa normal.

Ramai pakai dan serasi sebab Premium Beautiful membantu menyelesaikan 70% masalah kesihatan dalaman dan 30% kecantikan. KURUS?! Itu satu bonus bagi kami semua.

0106273397
Yana

#PeriodTakTeratur
#PeriodPain
#Senggugut 
#PremiumBeautiful
#KorsetKesihatan

01 April 2017

Timba Ilmu : Kelas Dolomite


Assalamualaikum..

 Pertama kali tahun 2017 yana ke kelas Dolomite Academy di Gombak. 
Kelas ni diadakan masa 18 Mac 2017. Dua minggu baru berkesempatan buat entry. Maaf tak sengaja delay perkongsian kali ni.

Buat pertama kalinya yana pergi kelas dengan group yana. Biasanya yana berseorangan tapi bila betul-betul komited alhamdulillah Allah bukakan pintu hati rakan kongsi untuk sama-sama pergi sendiri menimba ilmu. Yana tak pernah paksa dan yana tak mengenakan sebarang bayaran untuk datang ke kelas. Semuanya bermula dengan DIRI SENDIRI!


First time jumpa face to face dengan Kak Ana. Memang excited giler hari tu sebab yana berpeluang jumpa dengan salah seorang top mentor yang sentiasa menjadi motivator untuk yana teruskan berjuang dalam bisnes ni. Sebab yana buat untuk anak-anak. Untuk kesenangan mereka akan datang.


Sebelum kelas bermula ambil peluang perkenalkan diri pada Kak Ana dengan bantuan CDM Kak Sal. 



Satu Hati Semakin Di Depan. 
Serupa macam yana dan rakan kongsi. Bila kami bersatu hati masing-masing nampak potensi diri. 

Perjalanan yana bersama rakan kongsi dari Kuala Terengganu ke Gombak. Pickup disetiap destinasi bermula dari Kelulut ke Kuala Terengganu ke Dungun dan last di Kemaman.


Happy mak mentor bila anak-anak datang dari jauh. Alhamdulillah kami sampai juga ke kelas ilmu. Ngam-ngam sampai jam 2.30petang sebelum kelas bermula.

Sesi O-Group bersama BCDM Safriza lepas jer kelas berakhir.


Gambar wajib lepas habis kelas. Bukan senang yer nak bergambar dengan Pakar Motivasi Dolomite.


Wefie dulu sebelum kelas bermula.

Next time yana update lagi gambar rakan kongsi masa kelas bersidang dan lepas kelas. 

Habis je kelas terus bertolak balik ke Terengganu sebab Ahad ada yang bekerja.

Terima kasih semua yang sanggup ambil cuti, tinggal suami, tinggal anak-anak, korbankan masa hujung minggu bersama keluarga untuk datang kelas ilmu. Lepas ni boleh plan lagi ok.


26 March 2017

PREMIUM BEAUTIFUL DETECT BREAST CANCER

Assalamualaikum semua.... Selamat Petang...

Kali ni nak share pasal breast cancer.


Apa itu breast cancer?? Definisi barah payudara. 

Penyakit barah payudara merupakan barah tisu payudara / buah dada. Di seluruh dunia, ia merupakan penyakit barah paling meluas di kalangan wanita, menyerang sekitar 10% semua wanita pada semua peringkat umur di dunia Barat. Walaupun usaha meluas dijalankan bagi pengesanan awal dan rawatan berkesan, sekitar 20% wanita dengan barah payudara akan meninggal disebabkan penyakit tersebut, dan ia merupakan bentuk barah kedua yang mengakibatkan kematian tertinggi bagi wanita. 

Kajian Kementerian Kesihatan Malaysia pula menunjukkan kira-kira 94% kes yang dirawat di hospital kerajaan sudah ditahap paling kritikal dan sukar dipulihkan dan kemungkinannya membawa maut. Ada diantara puncanya adalah disebabkan pesakit lebih suka mendapatkan rawatan tradisi dan hanya bersetuju mendapatkan rawatan klinikal apabila sudah parah. Ini berbeza dengan negara maju di mana statistik di negara maju menunjukkan 80 hingga 85 peratus pesakit kanser payudara dapat menjalani kehidupan biasa setelah menjalani rawatan awal, berbanding hanya 58 peratus di Malaysia.  

Faktor utama yang mengakibatkan kanser payudara.

Penyebab sebenar kanser payudara tidak di ketahui. Faktor-faktor berikut mungkin menambahkan risiko wanita menghidap kanser payudara:
•        Usia meningkat
•        Mempunyai ahli keluarga yang menghidap kanser payudara
•        Telah mendapat kanser pada satu payudara.
•        Mula datang haid awal (sebelum umur 12 tahun) atau putus haid lewat (selepas umur 50 tahun)
•        Tidak pernah melahirkan anak atau melahirkan anak pertama pada umur melebihi 30 tahun.
•        Mengambil jenis makanan yang mengandungi banyak lemak haiwan.

Bagaimana pula dengan petanda-petanda nya? 

1.Puting berdarah
Penghasilan cecair daripada puting adalah normal dan biasanya ia berlaku akibat masalah payudara yang tidak mudarat. Keadaan boleh jadi membimbangkan sekiranya puting berdarah. 

2. Ruam di bahagian puting.
Ruam di bahagian ini dan persekitaran kulitnya juga boleh menjadi simptom serangan kanser payudara. Ruam di puting atau kawasan persekitaran puting boleh terjadi akibat daripada ekzema. 

3. Puting tertarik ke dalam
Puting tertarik ke dalam adalah satu keadaan normal dan semula jadi pada sesetengah wanita. Walau bagaimanapun sekiranya keadaan ini baru berlaku dan terjadi tanpa sebab, anda harus berjumpa doktor.

Lain-lain gejala atau tanda you all mengalami breast cancer adalah: 

1. Ketulan pada payudara dan perubahan permukaan payudara yang menjadi tidak rata.

2. Perubahan pada kulit payudara, kulit kelihatan berbintik, kemerahan dan keras.


3. Keluar darah ataupun lendir berdarah dari puting susu.


4. Terdapat saluran darah yang menonjol di permukaan kulit payudara.


5. Luka yang tidak sembuh pada permukaan payudara


6. Terasa ada biji atau ketulan di bahagian ketiak


7. Hilang selera makan dan turun berat badan


8 .Tanda-tanda kanser merebak ke organ-organ lain badan seperti ke paru-paru menyebabkan sukar bernafas dan batuk berdarah, sakittulang, sakit kepala dan lain-lain lagi.


Yana tak mampu nak tengok lama tapi yana terpaksa share dengan you all semua untuk pengetahuan bersama. MOHON DIJAUHKAN DARI KITA SEMUA!








Kanser payudara dibahagikan kepada empat tahap yakni:
  1. Tahap  1
    Pada peringkat ini, ketumbuhan barah adalah dalam ukuran sebesar 2 cm ataupun kurang daripadanya. Dalam tahap ini, sasaran serangannya adalah terhad kepada bahagian payudara sahaja.
  2. Tahap 2
    Pada tahap serta peringkat yang kedua ini, ukuran ketumbuhan barah payudara akan meningkat antara 2 cm hingga 5 cm. Selain daripada bahagian payudara, ia turut menjadikan nodus limfa (yang terdapat pada bahagian bawah ketiak) sebagai sasaran serangannya.
  3. Tahap 3
    Saiz ketulan barah payudara berukuran 5 cm. Pada peringkat ini, barah payudara sudah melibatkan nodus limfa ketiak, kulit ataupun otot yang terdapat di bawahnya (otot bahagian dada).
  4. Tahap 4
    Pada peringkat serta tahap ini, serangan barah ini akan menjalar kepada bahagian serta organ-organ yang terletak agak jauh daripada bahagian payudara. Antara bahagian yang menjadi sasaran serangan barah payudara pada peringkat ini ialah nodus limfa pada leher, paru-paru, hepar ataupun tetulang penghidapnya.
Bagaimana pula dengan rawatannya?

Rawatan termasuk pembedahan, rawatan radiasi, rawatan hormon dan kemoterapi. Perlu diingati bahawa pengesanan awal kanser payudara bererti rawatan lebih berkesan dan mungkin boleh dipermudahkan dan pembedahan konservatif boleh dijalani. Pembedahan konservatif adalah merujuk kepada pembuangan sebahagian daripada payudara sahaja, iaitu, bahagian di mana kanser berada. Mastektomi merupakan pembedahan di mana seluruh payudara “dibuangkan”.
Pembentukan semula payudara boleh dijalankan untuk mereka yang melalui mastektomi. Perbincangan mengenai ini harus berlaku awal-awal lagi sebelum terapi yang lain bermula. Ini membolehkan perancangan rawatan anda secara menyeluruh dan akan melibatkan pakar pembedahan plastik.
Rawatan alternatif termasuk rawatan menggunakan herba dan rawatan secara pemakanan juga boleh dilakukan. Apa-apa jenis rawatan tidak harus dicampur aduk. Selalunya, adalah disyorkan bahawa, seseorang itu patut menghabiskan rawatan “konvensional” terdahulu sebelum berpaling kepada rawatan alternatif.
Kejayaan sesuatu rawatan juga dipengaruhi oleh kesihatan umum dan sikap seseorang terhadap penyakitnya. Sesuatu yang penting ialah anda tidaklah harus disogokkan dengan harapan-harapan palsu.  Malah, anda haruslah dimaklumkan akan kesan sampingan serta darjah ketidaksempurnaan  hasil daripada menjalani pembedahan, kemoterapi ataupun radioterapi.


Macam mana Premium Beautiful dapat detect Kanser Payudara?

 PREMIUM BEAUTIFUL merupakan korset pembentukan kontur badan berteknologi F.I.R (FAR INFRARED RAYS). Sel barah tidak akan wujud sekiranya darah mengalir berterusan dan lancar ke seluruh badan kerana F.I.R melancarkan perjalanan darah ke seluruh badan dan mengekalkan kepanasan suhu badan. Chitosan dalan cup bra juga berfungsi sebagai anti-cancer ini akan membantukan pertumbuhan sel cancer secara tak langsung mampu mencegah kanser payudara. 



Memandangkan kos rawatan kanser memang mahal, jadi bertukar lah dari baju dalam yang biasa-biasa saja kepada baju dalam yang luar biasa ini... Bra biasa, you all akan beli setiap tahun sebab rosak dan longgar, tapi dengan Premium Beautiful, you all hanya perlu beli sekali jer untuk tempoh bertahun-tahun lamanya kerana Premium Beautiful diiktiraf SUPERBRAND dan mempunyai LIFETIME WARRANTY.. Bra biasa hanya mampu menampung payudara, tetapi dengan Premium Beautiful, bukan hanya menampung, malah membentuk dan mencegah dari berlakunya kanser payudara...

Keistimewaan rekabentuk BRA Premium Beautiful.









REAL TESTIMONI : Breast Cancer Survivor

Kak Soraya seorang cancer survivor yang kuat kerana yana tahu penyakit kanser payudara membunuh wanita tanpa sedar.. Bayangkan kita sebenarnya tak perasan pun diri diserang kanser sehinggalah kanser itu mencapai Tahap 2 ataupun 4..Masa itu kebanyakan doktor memberi pilihan masa ada teruskan dengan rawatan kemoterapi ataupun makan ubat untuk menghalang dari merebak ke payudara sebelah lagi..

Waktu itu yang tinggal dalam diri semestinya perlukan semangat yang tinggi dan tabah dengan ujian Allah.. walaupun hidup mati ketentuan Ilahi namun ketakutan menghadapi mati itu tetap ada. Bagi yang ada anak kecil kita pasti akan memikirkan masa depan mereka.. siapa yang nak jaga?? boleh ke mereka hadapi kematian ibu mereka?? Mak tiri boleh jaga ke mereka sebaik kita?? Mampukah mereka hidup tanpa kita??? Itu yang akan bermain dipikiran kita andai kita perlu tempuhi keadaan itu..


 

Ini Kak Soraya.. dulu seorang Pensyarah namun bila didianogsis menghidap kanser hidup beliau berubah sepenuhnya.. bermulalah sesi kemoterapi..



Jom ikuti kisah hidup Kak Soraya yang bertarung nyawa dengan kanser payudara..
Sharing 2 pics as I receive more news of a beloved relative and a friend facing breast cancer. Isn't it an insidious disease and just rears it's ugly head from nowhere! 

But every cloud has a silver lining, as they say. Alhamdulillah 5 years on, I am thriving and super blessed to have seen my eldest two graduate and start wonderful careers and the younger two off school into uni. Some of the things I have done to get better include putting on this amazing Far-Infra-Red (FIR)lined corset for at least 8 hours a day.

No I am not saying it's THE cure, but honest to god, it has helped my healing. Why?

1. After 8 rounds of toxic chemo, 35 delibitating radiotheraphy sessions, my breast area skin was dry, sore n almost a burnt hue. After putting on the PB corset for 6 months the radiologist at my follow up mammogram commented how clean n soft my scar tissue n skin had healed. No doubt in part due to the FIR concentrated area on the PB brassiere cup. FYI after rads, we are discouraged from applying lotions to these raw areas.

2. As cancer cells love cold bodies, wearing the FIR corset helps to regulate my body temperature and keeps me warm. We can't fathom living without our aircon offices, bedrooms and cars, but cold environments serve more harm than good. So wearing the PB corset is an antidote as the FIR regulates my body temp and keeps me warm. Yes, zap those cells! 

3. Cancer cells also thrive in oxygen-free environments. So I even put on the corset when I run or exercise. Besidesthe support it provides; double whammy as the FIR promotes blood circulation and enhances oxygen levels. Cancer cells hate this :)
Of course my healing has been enhanced by many other methods. Will share more. But have faith, do everything in your power to create a healthy, meaningful, stress-free lifestyle. Not impossible, just do it.


Moga kisah Kak Soraya dapat membantu anda diluar sana..

Yana
010-6273397
PB Expert Terengganu

Diamond Night 2017 &quot;The Great Gatsby&quot;

Assalamualaikum semua.. Event dah hampir seminggu berakhir..hari ni baru berkesempatan nak upload gambar di blog.  Tema kali ni Gatsby The G...